Blog - 17 juli 2023

Verbeter je klantervaring met touchpoints

Geschreven doorMaud Onze ervaren Content Marketeer

Touchpoints binnen de klantreis zijn belangrijk om een sterke indruk te maken op je klanten. Ze zijn de verschillende interactiepunten tussen jouw organisatie en je klanten, gedurende de hele klantreis. Bij touchpoints kun je bijvoorbeeld denken aan advertenties, je website, social media, e-mailmarketing en telefonisch contact. Elke touchpoint biedt een gelegenheid om een blijvende indruk achter te laten en de klantrelatie te versterken.

De voordelen van effectieve touchpoints

 • Ze creëren een positieve merkervaring
 • Ze stellen je in staat om je merkwaarden, kwaliteit en toegevoegde waarde te communiceren
 • Ze wekken vertrouwen bij potentiële klanten en bevorderen merkbetrokkenheid
 • Ze geven je de mogelijkheid om de verwachtingen van klanten te overtreffen en een blijvende indruk achter te laten die de klanten aanmoedigt om bij je terug te komen

Consistentie in touchpoints

Klanten willen een uniforme ervaring, ongeacht het kanaal of de fase van de klantreis waarin ze zich bevinden. Door te zorgen voor consistentie in merkboodschappen, visuele identiteit en tone of voice over alle touchpoints heen, creëer je een samenhangende merkbeleving die vertrouwen en herkenning opbouwt. Welke touchpoints er zoal zijn en hoe jij hier als organisatie op in kan spelen, bespreken we in de tekst hieronder.

1. Advertenties

Advertenties vormen vaak de eerste kennismaking met je organisatie. Ze kunnen via verschillende kanalen worden verspreid, zoals zoekmachines, sociale media en display-netwerken. Een effectieve advertentiestrategie trekt potentiële klanten aan en wekt hun interesse in jouw producten of diensten. De impact van advertenties kun je vergroten, waardoor je potentiële klanten naar het volgende touchpoint leidt. Dit doe je door te focussen op doelgerichte targeting, boeiende inhoud en een aantrekkelijke call-to-action.

2. Website

Je website fungeert als een virtueel visitekaartje en is een belangrijk touchpoint voor interactie met klanten. Een goed ontworpen website met een overzichtelijke navigatie, aantrekkelijk webdesign en relevante inhoud kan een positieve gebruikerservaring bieden. Je maakt het klanten bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker om actie te ondernemen als je duidelijk call-to-actions en gemakkelijk vindbare contactinformatie toevoegt. Daarnaast kun je gebruikmaken van personalisatie op de website om klanten een gepersonaliseerde ervaring te bieden op basis van hun voorkeuren en gedrag. Door het tonen van aanbevolen producten of het aanpassen van de inhoud op basis van eerdere interacties, kun je bijvoorbeeld de betrokkenheid van klanten vergroten. Ook geef je hen op die manier een gevoel van relevantie.

3. E-mailmarketing

E-mailmarketing is een andere effectief touchpoint die je kunt benutten. Het stelt je in staat om direct met je klanten te communiceren via hun inbox. Door middel van gepersonaliseerde en gerichte e-mails kun je waardevolle informatie, aanbiedingen en updates delen. Hierdoor voelen klanten zich gewaardeerd en blijven ze betrokken bij je organisatie. Een aantal voorbeelden van punten die je kunt opnemen bij je e-mailmarketing zijn:

 • Een welkomstmail instellen voor nieuwe abonnees waarbij je hen bedankt voor de inschrijving
 • Waardevolle tips geven
 • Nieuwe klanten introduceren aan je merk
 • Klanten een fijne verjaardag wensen
 • Speciale aanbiedingen sturen
 • Aanbevelingen sturen

Door segmentatie toe te passen op basis van klantgedrag en voorkeuren, kun je de relevantie van je e-mails vergroten en de betrokkenheid van klanten versterken.

4. Social media

Socialmediaplatforms bieden een uitgelezen kans om in contact te komen met je doelgroep en je merk te versterken. Door boeiende inhoud te delen, interactie aan te gaan met volgers en klantenservice te bieden, kun je een positieve merkervaring creëren. Luister naar feedback, reageer op vragen en problemen en bouw een gemeenschap van loyale volgers op. Social media kan ook worden gebruikt om je andere touchpoints te versterken, zoals het delen van content van je website of het promoten van je e-mailnieuwsbrief. Zorg ervoor dat je consistentie behoudt in je merkstem en visuele identiteit op social media. Zo bouw je een herkenbare en betrouwbare aanwezigheid op. Experimenteer met verschillende soorten inhoud, zoals afbeeldingen, video’s en verhalen om de betrokkenheid van je doelgroep te vergroten.

5. Telefonisch contact

Telefonisch contact: het komt steeds minder voor, maar toch is het nog altijd een krachtig touchpoint. Persoonlijk contact via telefoongesprekken biedt de mogelijkheid om direct vragen te beantwoorden, vertrouwen op te bouwen en een persoonlijke band te smeden met klanten. Zorg ervoor dat je klantenserviceteam goed getraind is, klantgericht is en snel en efficiënt kan reageren op vragen en problemen. Een vriendelijke en behulpzame benadering aan de telefoon kan de klanttevredenheid vergroten en bijdragen aan positieve mond-tot-mondreclame.

6. Contentmarketing

Contentmarketing is een krachtige manier om waardevolle informatie en inhoud te delen met je doelgroep. Door hoogwaardige blogposts, handleidingen, video’s of podcasts te maken, kun je jezelf positioneren als een autoriteit in jouw branche. Contentmarketing helpt bij:

 • Het aantrekken van geïnteresseerde bezoekers naar je website
 • Het vergroten van de merkbekendheid
 • Het opbouwen van vertrouwen door middel van het delen van waardevolle kennis

7. Persoonlijke interacties op evenementen

Evenementen, beurzen en conferenties bieden unieke kansen voor persoonlijke interacties met potentiële klanten. Door deel te nemen aan relevante evenementen in jouw branche, kom je direct in contact met geïnteresseerde individuen. Dit geeft je de mogelijkheid om jouw merkverhaal te delen. Persoonlijke interacties stellen je in staat om vertrouwen op te bouwen, vragen te beantwoorden en een blijvende indruk achter te laten.

8. Chat- en messenger-apps

Door middel van chat- en messenger-apps, zoals Whatsapp, Facebook Messenger en live chat op websites, is er de mogelijkheid om directe communicatie met klanten te faciliteren. Deze touchpoints stellen klanten in staat om snel vragen te stellen, ondersteuning te krijgen en informatie te verkrijgen op het moment dat ze het nodig hebben.

9. User generated content

User generated content (UGC) omvat inhoud die door gebruikers wordt gemaakt. Denk aan reviews, beoordelingen, foto’s en video’s. Het verzamelen en tonen van UGC op je website, social media en andere kanalen toont de authentieke stem van je klanten en versterkt het vertrouwen in jouw merk. Het stimuleren van gebruikers om UGC te delen en hierop te reageren, vergroot betrokkenheid en zorgt voor een gevoel van gemeenschap rondom jouw merk.

10. Retargeting

Retargeting is een effectieve strategie waarbij je advertenties toont aan mensen die eerder al interactie hebben gehad met jouw touchpoints. Bijvoorbeeld op je website of via e-mailcampagnes. Door middel van gepersonaliseerde advertenties kun je deze potentiële klanten opnieuw bereiken en herinneren aan je merk. Zo neemt de kans op conversies en herhaalaankopen toe.

Hulp nodig met het verbeteren van je klantervaring met touchpoints?

Touchpoints spelen dus een grote rol bij het vormen van de klantperceptie en het bevorderen van merkbetrokkenheid. Door bewust te zijn van de impact van verschillende touchpoints, optimaliseer je de klantreis en bouw je waardevolle reacties op. Vergeet niet om elk touchpoint te meten en te analyseren om inzicht te krijgen in de effectiviteit ervan. Blijf experimenteren, aanpassen en verbeteren om de beste resultaten te behalen en de groei van je organisatie te stimuleren. Hulp nodig bij het bereiken van klanten met touchpoints? Schakel onze experts in.

12x functionaliteiten binnen Google Mijn Bedrijf

Vorige blog

Wat is dynamische content?

Volgende blog