Dit is hoe we het doen

Marketplaces

Wil jij jouw producten bekend laten worden onder een breder publiek? Doe dan een beroep op één van de vele marketplaces die Nederland rijk is. Om successen te beleven op marketplaces, is specifieke expertise onmisbaar. Profiteer bij Traffic Today van:

– Korte lijntjes met contactpersonen van marketplaces, zoals bol
– Snel kunnen starten waardoor je op korte termijn verbetering ziet
– Resultaatgerichte aanpak

Vraag het Lynn Onze ervaren Marketplace Marketeer

De benefits van marketplaces

  • Bekend worden onder een breder publiek
  • Extra omzet
  • Verkoop uitbreiden naar het buitenland
  • Je doet een beroep op de naamsbekendheid van giganten als Bol.com en Amazon
  • Groter bereik dan je eigen webshop
  • No cure no pay beleid

Welke marketplaces zijn er?

In de tijd dat het internet zich nog in de beginfase bevond, dook de eerste marketplace al op. Marktplaats.nl, toen nog een plek louter voor consumenten, was in 1999 één van de eerste platforms waar producten online verhandeld werden. Later, in 2005 om precies te zijn, werd Beslist.nl daaraan toegevoegd. Inmiddels, anno 2022, schieten de marketplaces als paddenstoelen uit de grond en is het soms moeilijk om up-to-date te blijven van het huidige aanbod verkoopplatforms. Hieronder lichten we de belangrijkste voor je uit, al kun je onze overige marketplaces pagina ook raadplegen voor een uitgebreidere uitleg.

Close
Amazon

Aan de andere kant van de oceaan opereert Amazon al jarenlang als marketplace; in Nederland kunnen we sinds 2020 een beroep doen op het platform. Daarmee kwam er een einde aan de noodzaak voor consumenten om hun favoriete items te bestellen via de .de-versie van Amazon.

Ook partner worden?
Close
Marktplaats

Zakelijk verkopen via Marktplaats is steeds meer in trek. Bedrijven gaan zo de concurrentie aan met particulieren die hun eerste- en tweedehands producten aan de man proberen te brengen.

Ook partner worden?
Close
FonQ

Consumenten die hun huis wat ‘fonq’ willen geven, doen dat niet louter meer met items die direct afkomstig zijn van het bedrijf, dat ook een showroom in Utrecht heeft. Verkopen via FonQ is met name geschikt voor webshops die meubels, tuinartikelen of accessoires voor in huis verkopen.

Ook partner worden?
Close
Decathlon

Dé marketplace voor iedere sportliefhebber: Decathlon. Deze relatief jonge marketplace wordt door menig fanatiekeling goed gevonden. Met winkels in ruim 70 landen is het een bekende speler op de markt en dankzij de marketplace-optie kun jij hiervan profiteren.

Ook partner worden?
Close
Bol

In dit rijtje behoeft Bol.com waarschijnlijk de minste uitleg. Gestart als online boekwinkel, maar inmiddels een platform dat bol staat van alle soorten producten die je bedenken kunt. Ook als onderneming kun je vanaf heden je items te koop zetten.

Ook partner worden?
Close
Kaufland

Naast Amazon een grote speler op de Duitse markt: Kaufland. Deze allround marketplace is een goede optie voor uitbreiding naar Duitsland en zij hebben ook de stap gemaakt naar Tsjechië en Slowakije. Wereldwijd een minder grote gigant dan Amazon, maar in Duitsland zeker een relevante marketplace om over na te denken.

Ook partner worden?
Close
ebay

Toen nog nooit iemand van Amazon had gehoord in de Verenigde Staten, was Ebay al volop bezig om aan de weg te timmeren. Daar deed het platform later nog een schepje bovenop, door het Nederlandse Marktplaats.nl op te kopen.

Ook partner worden?
Close
Zalando

Daar waar FonQ zich hoofdzakelijk toespitst op accessoires voor in huis, is Zalando het platform bij uitstek voor webshops in kleding. Wil het nog niet zo vlotten met jouw online conversies of wil je juist een volgende stap zetten? Laat Traffic Today je helpen om te expanderen naar Zalando.

Ook partner worden?

Bol.com

Hierboven noemden we Bol.com al even als voornaamste marketplace. Traffic Today trad in 2022 toe als ambassadeur van het platform, direct toen Bol.com besloot te starten met het partnerprogramma. Begin 2023 werden we bekroond tot Silver Partner en in 2024 zijn we één van de negen Gold Partners, doordat we aangetoond hebben dat onze klanten zichtbaar zijn gegroeid door onze toedoen. Het prettige aan dit platform, is dat het relatief makkelijk is om in gebruik te nemen. Nadat er een verkoopaccount is aangemaakt en de aanvullende gegevens bekend zijn bij het platform, dient alleen jouw bedrijf nog geïdentificeerd te worden en de EAN codes achterhaald te worden om van start te gaan. Extra aangenaam is de optie om de verzending en retournering uit te besteden bij Bol.com, zodat je daar geen omkijken naar hebt.

Lees meer over Verkopen via Bol.com in ons blog.

Amazon

Binnen onze landsgrenzen, is Amazon.com het platform bij uitstek dat de concurrentie aangaat met Bol.com. Amazon vertoont veel gelijkenissen met Bol.com. Zo geldt de Fulfillment By Amazon als een aanvullende service die de verzending uit handen neemt voor je en dien je ook hier een lijst aan te dragen met codes. Het voornaamste verschil zit hem vooral in het internationale karakter van de marketplace. Tel daar de relatief lage abonnementskosten (€39 p.m.) bij op en het aanzienlijke bereik wat je ermee pakken kunt en je hebt het ideale platform te pakken voor degenen die aspiraties hebben in het buitenland.

Lees meer over Verkopen via Amazon in ons blog.

 

Amazon

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

Contact opnemen

Nieuwsgierig geworden naar marketplaces? Traffic Today helpt je er graag mee! Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op.

Feed management tool

Om op een efficiënte manier gebruik te maken van marketplaces, is het gebruik van een feed management tool onmisbaar. Producten worden op ieder kanaal namelijk verwerkt in een zogenoemde feed, die je het beste kunt omschrijven als een grootschalig databestand waarin heel veel informatie is opgenomen over de desbetreffende producten. Hierbij kun je denken aan de naam van het product, een omschrijving van het item, maar ook de voorraad en onder welke categorie het desbetreffende product geschaard kan worden. Het ‘probleem’ is echter dat de vereisten van de productfeed niet altijd in overeenstemming is met elkaar, waardoor het veel tijd kan kosten om dit manueel aan te passen. In plaats daarvan maken we gebruik van een feed management tool. Het bestieren van marketplaces wordt zo een stuk eenvoudiger én overzichtelijker.

Channable Gold Partner

Een feed management tool waar we bij Traffic Today veelvuldig gebruik van maken, is Channable. Channable vergemakkelijkt het beheer van omni channels door slimme technologieën en methodieken in te passen. De handige API stelt ons in staat om informatie over producten altijd up-to-date te houden, terwijl advertenties verbeterd kunnen worden door de SEA tool. In 2022 bereikten we de Gold status, iets waar we bij Traffic Today maar wat trots op zijn.

Contentoptimalisatie

Content optimalisatie voor marketplaces

Ga je met marketplaces werken, dan kun je niet heen om content optimalisatie. De content die we in dit geval bedoelen, spitst zich met name toe op die in de producttitels. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit een belangrijke leidraad vormt voor velen om al dan niet op een item te klikken in het overzicht. Wat doorgaans goed werkt, is het opnemen van de merknaam, type nummer, grootte en kleur in de titel. Tevens is het belangrijk om een goede omschrijving toe te voegen aan het desbetreffende product. Zoom in op de unique selling points (USP’s) van het item dat je uitlicht, belicht eventuele verschillen met soortgelijke producten of geef extra informatie ten aanzien van de maat.

cta-employee-particles
call-to-action
Lynn staat voor je klaar!
Laat je informeren over marketplaces

Heb je wel oren naar marketplaces, maar heb je geen flauw idee wat er allemaal bij komt kijken? Neem dan contact met ons op.

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

Prijsoptimalisatie

Eigen jij een webshop toe? Dan stippel jij de lijntjes uit en bepaal je zo wanneer producten al dan niet gratis verzonden worden. Ga je over op een marketplace, dan moet je mogelijk prijsoptimalisatie doorvoeren. Het kan namelijk maar zo zijn dat de marketplace waarmee je gaat samenwerken, je verplicht om kosteloos te versturen vanaf een kleiner bedrag. Risico dat op de loer ligt: een te kleine marge, waardoor het eerder kwaad dan goed doet om het bewuste item te verkopen. Binnen de verschillende marketplaces heb je dan ook de optie om kenbaar te maken wat de minimale marge moet zijn om het product door te voeren naar het platform. Maar om een zo groot mogelijke afzetmarkt te creëren, kun je ook prijsoptimalisatie door te voeren. Hierbij maak je specifieke items wat duurder op een marketplace. Op die manier vloeit een grotere winst alsnog door naar jouw rekening. Wil je meer lezen tips krijgen over marketplaces? Lees dan ons blog ’10 marketplace trends om in de gaten te houden’.

Wij helpen je groeien

Lynn Eelderink

Marketplace Marketeer

Jolien Leusink

Marketplace Specialist

Jesse Machiels

Digital Marketeer

Sander Hoetink

Commercieel Directeur | Digital Strategist & Business Lead (Team Geel)

Wilco Mulder

Senior Advertising Marketeer | Head of Advertising

cta-employee-particles
call-to-action
Lynn staat voor je klaar!
Laat je informeren over marketplaces

Heb je wel oren naar marketplaces, maar heb je geen flauw idee wat er allemaal bij komt kijken? Neem dan contact met ons op.

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.