Benieuwd naar de successen die we behaald hebben met onze klanten? Laat je inspireren.
Wil jij je beter inleven in je doelgroep? En wil jij je content hierop aanpassen? Een persona maken zorgt ervoor dat je doelgroep een gezicht krijgt en je beter in staat bent om je in hen te verplaatsen. Bij een kleine, specifieke doelgroep kun je vaak één persona maken. Is jouw doelgroep echter heel breed, moet je meer dan één persona maken, om een waardevol overzicht te krijgen. Hoe je dit aanpakt en wat je er daarna mee kunt doen om je persona’s succesvol in te zetten, lees je hier!
Een persona is een denkbeeldig profiel dat je ideale doelgroep vertegenwoordigt. Het omvat gedetailleerde informatie zoals leeftijd, gedrag en interessegebieden. Dit hulpmiddel helpt te begrijpen wat je potentiële doelgroep nodig heeft. Met effectieve personas kun je je inleven in verschillende doelgroepen, wat resulteert in een beter begrip van hun behoeften en verwachtingen. Het gebruik van personas helpt bij het vormgeven van producten en diensten die aansluiten bij de diversiteit van je publiek. Het opstellen van gedegen personas is cruciaal voor het succesvol begrijpen en benaderen van je doelgroep, draagt bij aan het opbouwen van duurzame relaties en het opstellen van segmentatie criteria.
Eigenlijk kan de persona als een soort cv van je doelgroep worden gezien: wie is deze doelgroep? Waar liggen hun interesses en behoeftes? Wat voor functies hebben ze? En hoe gedragen ze zich? Dit zijn enkele vragen die bij het persona opstellen kunnen worden gesteld. Je kunt een persona maken voor zowel een B2C als een B2B doelgroep. Het handigst is om hierbij volgens een stappenplan te werken, waarin je verschillende eigenschappen van de doelgroep uitwerkt. Zorg ervoor dat je niet alleen je eigen gevoel hierin volgt, maar je doelgroep daadwerkelijk ondervraagd. Op deze manier kun je erachter komen waar de doelgroep behoefte aan heeft en hoe je ze beter kunt bereiken. De doelgroep weet tenslotte zelf het beste wat ze willen.
Naast dat je je doelgroep bevraagd, zijn er nog een aantal andere dingen die je bij het persona maken kunt ondernemen. Zo kun je al veel informatie over je doelgroep uit Google Analytics halen. Doe een zoekwoordenonderzoek om te achterhalen wat je doelgroep wil vinden en zoek uit of er relevante groepen op social media of LinkedIn zijn, die over jouw business gaan. Dit alles vertelt je meer over wie jouw doelgroep is en hoe ze zich gedragen. Bij het persona maken helpt dit om een eerste indruk te krijgen. Zorg dat je de verzamelde informatie visueel aantrekkelijk en overzichtelijk weergeeft, zodat jouw persona in één oogopslag helder is.
Er zit een verschil tussen een buyer persona maken en een user persona maken. Terwijl de buyer persona een ideale klant beschrijft, omschrijft de user persona wie er van een bepaald product of dienst gebruikmaakt. Een user persona wordt bijvoorbeeld gebruikt om online gedrag en voorkeuren in kaart te brengen en hierop in te spelen met de website. De informatie in deze persona gaat over de persoon achter de klant. De buyer persona richt zich daarentegen vooral op de koopgewoontes van je doelgroep, om het koopgedrag weer te geven.
Er zijn verschillende modellen beschikbaar die beschrijven hoe je het persona maken te werk kunt gaan. Afhankelijk van je doelgroep en het doel dat je met het persona maken hebt, is het ene template beter dan het andere. In het volgende overzicht hebben we echter geprobeerd om de belangrijkste stappen voor je samen te vatten, zodat het persona maken concreter wordt.
Een persona met de naam Rosa of Piet zal veel meer gaan leven dan wanneer je jouw persona “persona 1” noemt.
Duik de diepte in en deel kenmerken over de persona, zoals het geslacht, de leeftijd, opleidingen/denkniveau, hobby’s, interesses en het gebruik van socialmediaplatformen. Dit is vooral voor belangrijk voor B2C bedrijven. Voor B2B bedrijven zijn is het belangrijk om vragen te beantwoorden, zoals: welke rol speelt de persoon binnen de organisatie? Welke functies en taken? Hoe voelt de persoon zich in zijn werk? Wat is belangrijk voor hem/haar? – Hoe meer informatie je hier geeft, hoe beter beeld je van de doelgroep zult krijgen en hoe makkelijker je op de doelgroep kunt inspelen.
Waarom besluit jouw persona, om jouw producten te kopen? Welke eisen worden aan het product en de informatie hierover gesteld? Hoeveel geld geeft hij/zij gemiddeld uit? Hoe vaak koopt je persona jouw producten?
Door welke overtuigingen worden het gedrag van jouw persona gestuurd? Wat zijn de belangrijkste waarden voor hem/haar? Op grond waarvan vormen ze een mening? Welke media, mensen, informatie, etc. beïnvloedt het handelen van de persona?
Welke behoeftes hebben je persona’s? Denk ook aan bestelwijze, levertijd, productinformatie, betaalmogelijkheden, etc. Welke pains’ en gains’ heeft je persona? Vergeet ook de zorgen van je doelgroep niet: maken ze zich zorgen om bijv. de kwaliteit, de prijs, de betrouwbaarheid, …?
Welke tone-of-voice moet je gebruiken voor je persona? Kies je als aanspreekvorm voor u of jij? Hebben jouw persona’s behoefte aan gedetailleerde informatie of zijn alleen de hoofdlijnen genoeg? Liever meer tekst of meer visueel?
Hoe ziet de Customer Journey van jouw persona eruit? Via welke kanalen komen ze tot oriëntatie, aankoop en service? Via welke apparaten (desktop, telefoon, tablet)? Wie spelen er verder een rol in het beslissingsproces, dus wie wordt er bij de aankoop voor advies betrokken?
Nu je alles over je persona weet en een duidelijk beeld voor ogen hebt, wie hij/zij is, kun je in de laatste stap van het persona maken een gezicht aan je persona geven, door een illustratie of foto te gebruiken. Hierdoor wordt je persona net als met de naam realistischer.
Nu je een beter beeld hebt wat een persona is en welke informatie hierin belangrijk kan zijn, vraag je je misschien af, wat je er in de praktijk mee kunt. Dat gaan we je nu vertellen. Je kunt de persona’s voor verschillende doeleinden gebruiken. Door bijvoorbeeld te weten op welke kanalen jouw doelgroep zich regelmatig bevindt, kun je hier extra aandacht aan besteden. Zit jouw doelgroep de hele dag op TikTok? Dan kun je overwegen om TikTok-video’s te gaan maken en op deze manier de aandacht van je doelgroep te trekken. Ben je erachter gekomen dat jouw doelgroep bijna geen gebruikmaakt van Facebook? Dan is dit voor jou niet het juiste platform, om veel energie in te steken. Het persona maken kan dus helpen bij het vinden van de juiste platformen.
Ook voor de content op je website en voor de inhoud van je advertenties is het mogelijk, om de informatie uit de opgeleverde persona’s te gebruiken. Hecht jouw doelgroep veel waarde aan betrouwbaarheid voordat ze een product zoals die van jou kopen? Dan kun je meer informatie over de kwaliteit van jouw product geven en laten zien dat jouw product en service te vertrouwen zijn. Je kunt jouw content meer personaliseren, door het aan te passen op jouw doelgroep(en). Hierdoor zullen ze zich meer aangesproken voelen en sneller tot koop overgaan.
Het lijkt misschien een goed idee om je doelgroep met behulp van persona’s in kaart te brengen, maar hier gaat ook werk in zitten en het zou zonde zijn als het persona maken voor niets is geweest. Alleen weten welke persona’s jouw doelgroep heeft, zegt nog niet meteen dat ze ook worden gebruikt. Helaas belanden ze vaak in de prullenbak of onderop de stapel. Daarom vertellen we je hier hoe je ervoor zorgt dat de persona’s daadwerkelijk worden gebruikt.
Allereerst is het belangrijk om van tevoren duidelijk te hebben, waarvoor je de persona’s wilt gaan gebruiken. Wellicht zijn de persona’s voor meerdere afdelingen interessant. Door hierover van tevoren duidelijkheid te creëren, kun je een persona maken op basis van alle verwachtingen en behoeftes van de verschillende afdelingen. Zijn de persona’s af? Zorg er dan voor dat iedereen ze te zien krijgt en er wat over wordt verteld. Maak het visueel en print de persona’s uit. Je kunt ze op verschillende plekken in het bedrijf ophangen, zodat de juiste mensen ze regelmatig te zien krijgen. Zo zullen ze in ieder geval niet worden vergeten. Wees verder enthousiast en laat zien dat het kan werken en ook hoe je ze kunt gebruiken, zodat het persona maken niet alleen leuk, maar ook waardevol is.
Tot slot willen we je nog op een aantal valkuilen wijzen, zodat je deze kunt ontlopen. Het is belangrijk om je focus niet op één bepaalde klant te leggen, maar een zo breed mogelijk overzicht te krijgen en de verschillende soorten klanten bij het persona maken te bundelen. Liggen ze te ver uit elkaar? Maak dan meerdere persona’s om te voorkomen dat je je te veel op een soort klant richt. Bovendien is het belangrijk om de diepte in te gaan en bij het persona maken niet op de oppervlakte te blijven. Juist door de diepte op te zoeken, zul je jouw doelgroep een stuk beter begrijpen! Vergeet ook niet dat er ook nog een groep kan zijn, die niet direct binnen je persona’s valt, maar wel tot je publiek behoort: ook aan deze mensen moet je denken.
Naam: Mark Jansen
Wie/Wat hij is: Mark is een ervaren softwareontwikkelaar van 35 jaar oud. Hij werkt al 10 jaar in de IT-branche en heeft gewerkt aan diverse projecten, variërend van mobiele apps tot complexe bedrijfstoepassingen. Hij staat bekend om zijn diepgaande technische kennis en creatieve benadering van problemen.
Demografische gegevens: Mannelijk, 35 jaar, woont in Amsterdam, Nederland.
Wensen en doelen: Mark streeft ernaar om voortdurend zijn programmeervaardigheden te verbeteren en op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën. Hij wil uitdagende projecten aanpakken die zijn technische expertise uitdagen en hem de mogelijkheid bieden om innovatieve oplossingen te creëren.
Zorgen en ergernissen: Mark maakt zich zorgen over de snel veranderende technologische landschappen en het feit dat sommige bedrijven de nieuwste technologieën niet omarmen. Hij ergert zich aan slecht geschreven code en een gebrek aan documentatie in projecten waaraan hij werkt.
Quote/Tone of Voice: “Elke regel code is een kans om iets geweldigs te creëren. Laten we het goed doen.”
Uiterlijk: Mark heeft een trendy en casual stijl. Hij draagt vaak t-shirts met grappige programmeergerelateerde opdrukken en een comfortabele spijkerbroek. Zijn donkere haar is kort geknipt en hij heeft een verzorgde baard.
Heb je na het lezen van ons blog nog vragen over het maken van persona’s? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder en geven je tips om jouw ideale persona te maken.