Blog - 08 november 2023

De kracht van longtail zoekwoorden in SEO

Geschreven doorMaud Onze ervaren Content Marketeer

Wat zijn longtail zoekwoorden? En waarom zijn ze zo belangrijk voor je SEO-strategie? In deze blog gaan we dieper in op de kracht van longtail zoekwoorden, waarom ze binnen een effectieve SEO-strategie passen en hoe je ze kunt vinden en toepassen.

Wat zijn longtail zoekwoorden?

Longtail zoekwoorden zijn specifieke zoekopdrachten die uit meerdere woorden bestaan en gericht zijn op een specifieke vraag, behoefte of intentie van de gebruiker. In tegenstelling tot short tail zoekwoorden, die meestal bestaan uit één of twee woorden, zijn longtail zoekwoorden veel langer en gedetailleerder. Een voorbeeld van een short tail zoekwoord is “blogtitels”, terwijl een longtail zoekwoord zou kunnen “de beste blogtitels voor contentmarketing”.

Waarom zijn longtail zoekwoorden belangrijk?

Longtail zoekwoorden zijn belangrijk om verschillende redenen. Hieronder hebben we de redenen voor je opgesomd.

Minder concurrentie

Een van de grootste voordelen van het richten op longtail zoekwoorden is dat er meestal minder concurrentie is. Short tail zoekwoorden zijn vaak enorm competitief en worden bejaagd door grote bedrijven en gevestigde websites. Dit maakt het moeilijk om een hoge positie in de zoekresultaten te behalen. Longtail zoekwoorden hebben daarentegen minder concurrentie, omdat ze heel specifiek zijn. Dit betekent dat je een grotere kans hebt om hoog te ranken in zoekresultaten en meer gericht verkeer naar je website te trekken.

Hogere conversie

Gebruikers die longtail zoekwoorden gebruiken, hebben vaak een specifieke behoefte of intentie. Ze hebben mogelijk al onderzoek gedaan en weten precies wat ze willen. Dit betekent dat ze vaak verder zijn in het aankoopproces en meer geneigd zijn om te converteren. Als je content biedt die aansluit op hun behoeften, is de kans groter dat ze actie ondernemen, zoals een aankoop doen of zich inschrijven voor een nieuwsbrief. Het is niet alleen een kwestie van meer verkeer naar je website trekken, maar van kwalitatief verkeer dat meer geneigd is om te handelen.

Betere relevantie

Longtail zoekwoorden stellen je in staat om zeer relevante content te creëren die precies aansluit op wat gebruikers zoeken. Dit verbetert niet alleen je SEO, maar zorgt er ook voor dat je bezoekers waardevolle informatie ontvangen. Een van de belangrijkste doelen van zoekmachines zoals Google is het bieden van relevante en nuttige informatie aan gebruikers. Door longtail zoekwoorden te gebruiken, kun je deze doelstelling ondersteunen en ervoor zorgen dat je bezoekers tevreden zijn met wat ze vinden. Een positieve gebruikerservaring kan leiden tot hogere betrokkenheid, meer terugkerende bezoekers en betere branding voor je website.

Diversificatie

Diversificatie is een belangrijk aspect van een goede SEO-strategie. Als je site alleen afhankelijk is van een paar zeer competitieve zoektermen, loop je het risico om te worden overtroffen door grotere concurrenten. Longtail zoekwoorden kunnen je helpen om een bredere basis van verkeer op te bouwen. Door je SEO-strategie te diversifiëren met longtail zoekwoorden, verminder je het risico van afhankelijkheid van slechts enkele short tail zoekwoorden. Dit maakt je website weerbaarder tegen veranderingen in de zoekalgoritmen en concurrentiedruk.

Lokale SEO

Longtail zoekwoorden zijn bijzonder effectief voor lokale SEO. Mensen gebruik vaal specifieke zoekopdrachten om lokale bedrijven en diensten te vinden. Als je een lokale onderneming hebt, zoals een restaurant, tandartspraktijk of lokale winkel, kunnen longtail zoekwoorden gericht op specifieke locatie en diensten zeer waardevol zijn. Een voorbeeld van een lokale longtail zoekopdracht zou kunnen zijn “beste Italiaanse restaurant in Amsterdam” of “tandartspraktijk voor kinderen in Utrecht”. Het richten op dergelijke zoekopdrachten helpt om je lokale aanwezigheid te versterken en klanten naar je fysieke locatie te trekken.

Voice Search

Door middel van spraakgestuurde apparaten en assistenten, zoals Siri, Google Assistant en Alexa, wordt voice search steeds populairder. Gebruikers stellen vaak gesproken vragen en zoeken naar specifieke informatie. Longtail zoekwoorden kunnen de natuurlijke taal en vragen van gebruikers beter oppikken en je helpen om beter te rangschikken in voice search-resultaten. Het is belangrijk om content te maken die antwoorden geeft op veelgestelde vragen in de vorm van longtail zoekopdrachten.

Hoe vind je longtail zoekwoorden?

Het vinden van de juiste longtail zoekwoorden voor je niche of branche kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende hulpmiddelen en strategieën die je kunt gebruiken.

 • Keyword Research Tools. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush of Ahrefs om longtail zoekwoorden te ontdekken die relevant zijn voor je niche. Deze tools kunnen je helpen om zoekvolume, concurrentie en gerelateerde zoektermen te analyseren.
 • Analyseer je concurrentie. Kijk naar wat je concurrenten targeten en welke longtail zoekwoorden ze gebruiken. Dit kan je waardevolle inzichten geven in welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw branche en doelgroep.
 • Gebruik Autocomplete en Related Searches. Wanneer je een zoekopdracht in Google invoert, toont de zoekmachine vaak suggesties en gerelateerde zoekopdrachten. Deze kunnen dienen als inspiratie voor longtail zoekwoorden. Bovendien geeft Google’s “People also ask” functie je inzicht in veelgestelde vragen rondom je onderwerp.
 • Luister naar je doelgroep. Begrijp de vragen en behoeften van je doelgroep. Dit kan je helpen om longtail zoekwoorden te identificeren die aansluiten bij hun specifieke interessegebieden. Doe dit door interactie met je publiek via sociale media, e-mails, enquêtes en klantenservice. Probeer te begrijpen welke problemen ze proberen op te lossen of welke informatie ze nodig hebben.
 • Content Analytics. Als je content hebt gepubliceerd, kun je je eigen website analytics en zoekwoordgegevens gebruiken om te identificeren welke longtail zoekwoorden mensen naar je site leiden. Dit kan je helpen om bestaande content te optimaliseren en nieuwe content te creëren.
 • Forums en community’s. Blader door forums, sociale media groepen en online community’s gerelateerd aan je niche. Let op de vragen en problemen die mensen delen. Dit kan je helpen om longtail zoekwoorden te identificeren en te begrijpen welke problemen je doelgroep probeert op te lossen.

Het gebruiken van longtail zoekwoorden in je content

Het identificeren van longtail zoekwoorden is slechts het begin. Het effectief gebruiken van deze zoekwoorden in je content is net zo belangrijk. Hier zijn enkele tips om longtail zoekwoorden in je content te implementeren:

 • Natuurlijke integratie. Zorg ervoor dat de longtail zoekwoorden op een natuurlijke en zinvolle manier in je content wordt geïntegreerd. Vermijd overmatig gebruik van zoekwoorden. Dat kan namelijk als spam worden beschouwd.
 • Hoofdzoekwoord en variaties. Heb je een longtail zoekwoord geïdentificeerd? Kijk dan ook eens naar gerelateerde variaties die je kunt opnemen in je content. Dit helpt om een bredere reeks aan zoekwoorden te dekken.
 • Geoptimaliseerde titels en meta tags. Zorg ervoor dat je de longtail zoekwoorden opneemt in de titel en meta tags van je pagina’s. Dit helpt de zoekmachines te begrijpen waar je pagina over gaat.
 • Kwaliteitsvolle content. Alleen zoekwoorden in je content opnemen is niet voldoende. Je moet waardevolle, informatieve en hoogwaardige content leveren die de verwachtingen van je lezers overtreft.
 • Interne linking. Link naar andere relevante pagina’s op je website met behulp van longtail zoekwoorden als ankerteksten. Dit verbetert de gebruikerservaring en de navigatie op je site.
 • Monitoring en aanpassing. Houd de prestaties van je longtail zoekwoorden in de gaten met behulp van SEO-tools en analytics. Pas je content aan op basis van wat goed werkt en wat niet.

Contentideeën voor longtail zoekwoorden

Nu je begrijpt waarom longtail zoekwoorden belangrijk zijn en hoe je ze kunt vinden en implementeren, kunnen we enkele ideeën verkennen voor het creëren van content rondom longtail zoekwoorden.

 1. How-to gidsen. Schrijf uitgebreide gidsen die antwoorden bieden op specifieke vragen of problemen van je doelgroep. Als je bijvoorbeeld een tuincentrum hebt, kun je een gids maken over het aanleggen van een moestuin met beperkte ruimte.
 2. Product reviews. Als je producten of diensten aanbiedt, schrijf dan gedetailleerde reviews en vergelijkende artikelen. Heb je bijvoorbeeld een elektronica winkel? Schrijf dan een review over specifieke producten, zoals de nieuwste iPhone.
 3. Frequently Asked Questions (FAQ’s). Identificeer veelgestelde vragen in je brnache en creëer content die deze vragen beantwoordt. Dit kan dienen als uitstekende bron voor longtail zoekwoorden.
 4. Lokale gidsen. Als je een lokaal bedrijf hebt, creëer dan content gericht op jouw specifieke locatie.
 5. Branchetrends en updates. Houd je doelgroep op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen je branche. Dit kan leiden tot longtail zoekwoorden, zoals “Trends in digitale marketing voor 2024”.
 6. Productvergelijkingen. Vergelijk verschillende producten of diensten en help je lezers bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Als je een reiswebsite hebt, kun je bijvoorbeeld een artikel schrijven waarin je de beste koffers vergelijkt.

Ontdek meer bij Traffic Today

Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat longtail zoekwoorden kunnen doen voor jouw content. Wil je hier meer over weten, of heb je hulp nodig? Vraag het de ervaren marketeers van Traffic Today! We helpen je graag.

Dit is wat je moet weten over de negative match

Vorige blog

Dit is de DDMA Social Advertising Benchmark 2023

Volgende blog