Blog - 15 september 2023

2 min leestijd

Wat is bouncepercentage?

Geschreven doorPim Onze ervaren Content Strateeg

Exit rate, betrokkenheidsduur of bouncepercentage… Als je Google Analytics 4 voor het eerst opent, komen er veel termen op je af waar je mogelijk niks van begrijpt. Traffic Today zou Traffic Today niet zijn als het haar bezoekers niet vooruit zou willen helpen met uitleg over verschillende termen. In dit blog gaan we dieper in op het bouncepercentage, een waarde die met name een rol speelde in Universal Analytics, maar ook nog oproepbaar is in het vernieuwde Google Analytics. In dit blog gaan we dieper in op wat het bouncepercentage precies inhoudt, hoe je het berekent, waar je het kunt vinden en hoe je dit percentage kunt verbeteren om de algehele prestaties van je website te optimaliseren.

Betekenis bouncepercentage?

Het bouncepercentage, ook wel bekend onder de noemer “bounce rate,” is een belangrijke matrix in Google Analytics (en soortgelijke analysetools). Het bouncepercentage geeft weer hoeveel bezoekers je website verlaten nadat ze slechts één pagina hebben bezocht, zonder verder interactie gehad te hebben met de site. Klikken op andere pagina’s, verzendingen van formulieren of andere acties zijn voorbeelden van zulke interacties.

Een hoog bouncepercentage kan het gevolg zijn van 1001 redenen, zoals onduidelijke inhoud, een slome website, een ingewikkelde menustructuur of een mismatch qua informatie. Het is belangrijk om het bouncepercentage te monitoren en te proberen het te verlagen om de gebruikerservaring en de prestaties van je website te verbeteren.

Berekenen bouncepercentage

Het bouncepercentage wordt meestal uitgedrukt als een percentage en wordt berekend door het aantal bezoekers dat slechts één pagina heeft bekeken te delen door het totale aantal bezoekers van je website. Het resulterende percentage geeft aan hoeveel procent van je bezoekers je website heeft verlaten na het bekijken van slechts één pagina. We illustreren dit met een voorbeeld.

Bouncepercentage = (aantal bezoekers met slechts 1 paginaweergave / totaal aantal paginabezoeken) * 100. Stel dat 1000 bezoekers jouw pagina bekijken en 280 van hen de site verlaten na slechts 1 pagina te hebben bekeken, is het bouncepercentage (280/1000)*100 = 28%.

Bouncepercentage vinden in Google Analytics

In de tijd van Universal Analytics stond het bouncepercentage standaard benoemd in de rapporten, maar bij Google Analytics 4 moet je dit zelf instellen.

  • Stap 1: Klik op Rapporten > Levenscyclus > Acquisitie > Verkeersacquisitie
  • Stap 2: Navigeer via het potloodje naar Rapport aanpassen
  • Stap 3: Kies via het rechterpaneel Waarden > Statistiek toevoegen > Bouncepercentage
  • Stap 4: Klik op opslaan

Betrokkenheidspercentage: de positievere waarde

Google vond ‘bouncepercentage’ een ietwat negatieve lading hebben. Mede daarom heeft de zoekmachine besloten om de waarde op de schop te gooien en het betrokkenheidspercentage nadrukkelijker naar voren te brengen. Dit percentage geeft aan hoeveel bezoekers interactie hebben met je website, zoals het bekijken van meerdere pagina’s, het doorlopen van een aankoopproces of het invullen van formulieren.

Betrokkenheidspercentage = (aantal bezoekers dat meer dan 1 pagina bekijkt / totaal aantal paginabezoeken) * 100. Stel dat 100 bezoekers jouw pagina bekijken en 72% van hen minimaal 2 pagina’s bekijken, dan is het betrokkenheidspercentage (72/100)*100 = 72%.

Tips om bouncepercentage te verlagen

Een hoog bouncepercentage kan duiden op problemen met de gebruikerservaring, contentkwaliteit of navigatie van je website. Hier zijn enkele tips om het bouncepercentage te verlagen:

  • Verbeter de laadsnelheid: zorg ervoor dat je website snel laadt, omdat trage websites vaak leiden tot een hoger bouncepercentage.
  • Relevante inhoud: zorg ervoor dat de inhoud van je pagina’s relevant en informatief is, zodat bezoekers vinden wat ze verwachten.
  • Duidelijke call-to-action (CTA): plaats duidelijke CTA’s op je pagina’s om bezoekers aan te moedigen verdere actie te ondernemen, zoals doorklikken naar andere pagina’s of contact opnemen.
  • Mobielvriendelijkheid: zorg ervoor dat je website goed werkt op mobiele apparaten, omdat steeds meer mensen websites bekijken via smartphones en tablets.
  • Verbeter de navigatie: maak de navigatie van je website intuïtief en gemakkelijk te begrijpen, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.

Hulp nodig bij bouncepercentage?

Als je hulp nodig hebt bij het verbeteren van je website en het verlagen van het bouncepercentage, helpen we je graag verder. We hebben de expertise en ervaring om je te begeleiden bij het optimaliseren van je website, het aantrekken van meer relevante bezoekers en het verhogen van de betrokkenheid van gebruikers.

Tussenkopjes gebruiken voor beginners

Vorige blog

Wel of geen marketplaces opnemen in jouw marketingmix?

Volgende blog