Blog - 08 september 2023

Tussenkopjes gebruiken voor beginners

Geschreven doorMaud Onze ervaren Content Marketeer

Een van de meest effectieve manieren om je teksten te structureren en de leesbaarheid te verbeteren, is het gebruik van tussenkopjes. Traffic Today legt je graag uit waarom tussenkopjes belangrijk zijn en hoe je ze op de juiste manier gebruikt.

Wat zijn tussenkopjes?

In het kort: tussenkopjes zijn korte, beschrijvende kopjes of subtitels die in de tekst geplaatst worden om verschillende secties of onderdelen aan te dienen. Ze dienen als wegwijzers voor de lezers. Ze helpen lezers om de tekst te scannen en te begrijpen waar de verschillende onderwerpen worden besproken.

Waarom zijn tussenkopjes belangrijk?

Het gebruik van tussenkopjes biedt diverse voordelen, zowel voor de schrijver als voor de lezer:

 • Structuur en overzicht. Tussenkopjes geven structuur aan je tekst en maken het gemakkelijker te begrijpen. Ze zorgen voor een overzichtelijke indeling van de inhoud.
 • Leesbaarheid. Lezers kunnen snel door de tekst bladeren en de delen vinden die voor hen relevant zijn. Dit verhoogt de leesbaarheid en maakt de tekst aantrekkelijker.
 • SEO-voordelen. Tussenkopjes helpen zoekmachines om de inhoud van je tekst beter te begrijpen en te indexeren, wat de vindbaarheid in zoekresultaten kan verbeteren.
 • Focus. Tussenkopjes helpen de lezer om zich te concentreren op specifieke onderdelen van de tekst, waardoor de informatie beter wordt opgenomen.

Hoe gebruik je tussenkopjes?

Nu je het belang van tussenkopjes weet, is het tijd om te kijken naar hoe je ze toepast.

1. Kies relevante en beschrijvende tussenkopjes

Het eerste wat je moet doen bij het gebruik van tussenkopjes is ervoor zorgen dat ze relevant zijn voor de inhoud van de tekst. Ze moeten de lezer een idee geven van wat ze kunnen verwachten in dat specifieke gedeelte van de tekst.

2. Houd de tussenkopjes consistent

Het is belangrijk om consistent te zijn in de stijl en opmaak van je tussenkopjes. Kies een bepaalde opmaak, zoals het gebruik van vetgedrukte tekst of een groter lettertype, en houd je daaraan gedurende de hele tekst. Dit zorgt voor uniformiteit en maakt de tekst professioneler.

3. Gebruik een hiërarchische structuur

Tussenkopjes kunnen worden gebruikt om een hiërarchische structuur aan te brengen in je tekst. Gebruik verschillende niveaus van tussenkopjes om subonderwerpen aan te geven. De teksten worden dan nog overzichtelijker en lezers kunnen de relaties tussen verschillende onderdelen in de tekst beter begrijpen.

4. Zorg voor voldoende witruimte

Laat voldoende witruimte boven en onder de tussenkopjes om ze te laten opvallen en de tekst luchtiger te maken. Dit maakt de tekst prettiger om te lezen en helpt de lezer om zich beter te oriënteren.

5. Pas stijl en opmaak toe

Maak gebruik van stijl en opmaak om de tussenkopjes te laten opvallen. Gebruik bijvoorbeeld een vetgedrukte tekst, een groter lettertype of een andere kleur. Zorg er echter wel voor dat de gekozen stijl consistent is met de algehele lay-out van de tekst.

Veelgemaakte fouten bij het gebruiken van tussenkopjes

Bij het gebruiken van tussenkopjes zijn er enkele veelgemaakte fouten die je moet vermijden.

1. Te veel tussenkopjes

Het overdreven gebruiken van tussenkopjes kan verwarrend zijn voor de lezer en afbreuk doen aan de leesbaarheid van de tekst. Gebruik alleen tussenkopjes wanneer dat echt nodig is om de tekst te structureren en te verduidelijken.

2. Onduidelijke of nietszeggende tussenkopjes

Tussenkopjes moeten informatief zijn en de inhoud van het gedeelte samenvatten. Vermijd vage of nietszeggende tussenkopjes.

3. Onjuiste hiërarchie

Zorg ervoor dat je de juiste hiërarchische structuur aanhoudt bij het gebruiken van tussenkopjes. Begin met een hoofdkopje en gebruik subkopjes om onderwerpen verder te verdelen. Een onlogische hiërarchie kan de tekst verwarrend maken.

Tussenkopjes gebruik in HTML

Tussenkoppen worden meestal opgemaakt met HTML-tags. Op deze manier breng je hiërarchie aan in de tekst.

HTML-code voor tussenkopjes

In HTML gebruik je verschillende tags voor het maken van tussenkop. Zo’n opmaak ziet er als volgt uit

 • < H1 > Dit is een hoofdtitel < /H1 >
 • < H2 > Dit is een subkop < /H2 >
 • < H3 > Dit is een subkop binnen een subkop < /H3 >

Stappenplan voor tussenkopjes in HTML

 • Kies het juiste HTML-element voor je tussenkopje, zoals ‘< H1 >’ voor de titel van een pagina
 • Plaats de tekst van je tussenkopje tussen de openingstag (< H 1>) en de sluitingstag (< /H1 >)
 • Herhaal dit proces voor alle gewenste tussenkopjes in een tekst op de pagina
 • Pas CSS-stijlen toe om de opmaak van je tussenkopjes aan te passen, zoals lettertype, grootte en kleur
 • Zorg ervoor dat je tussenkopjes consistent zijn in stijl en hiërarchie over je hele pagina

Hulp nodig?

Tussenkopjes in een tekst zijn dus een krachtig hulpmiddel om teksten te structureren, leesbaarheid te verbeteren en SEO te optimaliseren in online publicaties. Hopelijk hebben wij je door middel van deze blog een solide basis gegeven om deze belangrijke tekstelementen effectief te gebruiken. Toch nog wat hulp nodig? Traffic Today helpt je graag! Neem contact met ons op via info@traffictoday.nl of vul het contactformulier in via onze website!

De evoked set: het gouden rijtje aan merknamen

Vorige blog

Wat is bouncepercentage?

Volgende blog