Benieuwd naar de successen die we behaald hebben met onze klanten? Laat je inspireren.
Dit is een gastblog, geschreven door Hipex.
De laadtijd van je website is enorm belangrijk. Zowel voor een optimale gebruikerservaring voor je bezoekers als voor je SEO. Een snelle website is natuurlijk prettig voor je bezoekers en dat is wat Google wil: een prettige gebruikservaring voor websitebezoekers. Niet zo gek dat Google site speed al sinds 2010 als een rankingfactor heeft en in 2018 dit alleen nog maar belangrijker maakte.
Een langzaam ladende website kan potentieel je ranking in Google verlagen. Dit hangt wel af van vele andere factoren zoals de relatieve site speed ten opzichte van je concurrenten in de zoekresultaten. De belangrijkste vraag is nu natuurlijk: hoe bepaalt Google de laadsnelheid van je website? Google Page Speed Insights verschaft hier wat meer duidelijkheid over. Ze kijken hier met name naar: ⦁ hoelang duurt het voordat de pagina volledig is ingeladen? ⦁ wat is de Time-to-first-byte? ⦁ wat is de First Meaningful Paint?
Maar er zijn meer websites die de laadtijd van je website kunnen testen. Sommige websites verschaffen nog meer extra informatie dan Google zelf. Maar welke websites zijn dit precies?
Hieronder krijg je van ons 5 populaire websites waarop jij je site speed kunt testen.
Met miljoenen bezoekers per maand is GTMetrix één van de populairste tools om de snelheid van je website mee te testen. De populariteit van GTMetrix heeft met name te maken met het feit dat deze relatief gebruiksvriendelijk is.
Zoals je op bovenstaande afbeelding ziet, hoef je alleen maar een URL op te geven, GTMetrix test vervolgens je website en komt daarna met een aantal scores en aanbevelingen.
De scores die je ziet zijn gebaseerd op Page Speed Insights en YSlow. Deze scores zijn opgedeeld in elementen die je individueel kunt optimaliseren. Kom je er niet uit? Dan krijg je van GTMetrix een uitgebreide uitleg met hoe je dit op een juiste manier verbetert. In bovenstaande afbeelding zie je bovendien dat ieder verbeterpunt is opgedeeld in een categorie. Zo zie je Content, JS, CSS, Cookie, Images of Server (waar hosting een enorme invloed op heeft) staan. Op deze manier krijg je in één oogopslag te zien welk onderdeel aandacht behoeft. Als je een gratis account aanmaakt, dan heb je ook de mogelijkheid om je website te testen vanaf verschillende servers op de wereld, pas je de snelheid aan naar bijvoorbeeld 3G of test je met of zonder adblockers. Een ander voordeel van een gratis account bij GTMetrix is het feit dat je historische data krijgt. Zo zie je bijvoorbeeld precies wat de snelheid van je website een paar dagen geleden was en kan je vergelijken.
De Website Speed Test van Pingdom is er één die onder veel developers en marketeers wel bekend is. Net zoals bij GTMetrix geeft je hier direct de URL van de website in die je wilt testen, je kiest een server waaruit je wilt testen en je analyseert daarna direct je gegevens. Super gebruiksvriendelijk dus! Waar Pingdom en GTMetrix in verschillen is dat je op Pingdom een zelf bedachte ‘Performance grade’ te zien krijgt. Ook krijg je bij Pingdom iets minder aanvullende kennisbronnen, waardoor je zelf bij onduidelijkheden op zoek moet naar ‘de oplossing’. Een groot voordeel van Pingdom is de zeer fijne waterval weergave. Dit is een weergave waarin je alle ingeladen bestanden in laadvolgorde te zien krijgt. Ideaal om te kijken op welk moment er een te grote resource wordt ingeladen.
Een andere tool om je site speed te testen is WebPageTest. Deze tool voelt in eerste instantie wat minder fancy dan de voorgaande, maar heeft ook absoluut zijn pluspunten. Zo kun je vanaf het begin direct heel veel instellen. Erg fijn als je specifieke situaties wilt nabootsen. Zo kun je instellen hoeveel tests je wilt laten draaien, kan je een video opnemen, selecteer je de locatie, disable je JavaScript, geef je custom headers mee, negeer je SSL certifcaat errors en nog heel veel meer geavanceerde instellingen. Ook hier krijg je na het analyseren een aantal gradaties mee: als je doorklikt op de gradaties krijg je meer informatie over wat er goed of fout ging. Ook hier ontbreekt wel een beetje de directe oplossingen. Bij sommige onderdelen wordt je wel goed doorverwezen naar aanvullende kennisbronnen zoals Google Page Speed Insights.
Think With Google (Test My Site) is bedoeld om je mobiele website te testen en geeft je een mooi rapport over de snelheid van je website via een 4G of een 3G verbinding. Een nuttige toevoeging ten opzichte van de andere tools is dat Test My Site een benchmark geeft tegenover de industrie waarin je actief bent. Maar het laat ook zien hoeveel procent bezoekers je gemiddeld verliest door je ‘trage’ website. Kortom: het komt met meer dan alleen de statistieken en data van de snelheid, maar laat ook de gevolgen zien. Hier tegenover staan ook wel enkele nadelen. Zo krijg je het rapport niet altijd direct gemaild, kunnen de scores soms nogal verschillen en wijken de scores nogal af van wat andere tools laten zien.
We benoemden deze al in de inleiding en deze tool van Google mag uiteraard niet ontbreken. Google Page Speed Insights is de meest gebruikte tool om de snelheid van websites te testen en dat is natuurlijk ook niet zo gek. De tool is enorm uitgebreid en je krijgt direct tips van Google om je snelheid te verbeteren. Zo zie je hieronder dat als we de website van de NOS door deze tool halen, dat zij eenvoudige snelheidsverbeteringen kunnen doorvoeren, simpelweg door afbeeldingen te optimaliseren:
De snelheidsscores die je te zien krijgt na een analyse zijn gebaseerd op labgegevens die zijn geanalyseerd door Lighthouse. Het fijne aan deze tool is dat je zowel de snelheid voor mobiel als voor desktop kunt testen. De snelheid voor desktops zijn vaak nog wel redelijk, maar voor mobiel zijn hoge scores over het algemeen lastig te behalen. Voor veel personen zijn de scores die hier behaald worden enorm belangrijk. Toch moet je je er ook niet blind op staren. Het blijven scores vanuit een tool en wees dus altijd kritisch naar wat je gaat optimaliseren. Een 100/100 score is leuk en doet het goed bij de buitenwereld, maar zegt verder nog niets over de verdere technische opbouw van je website en de gebruiksvriendelijkheid hiervan. Dit geldt overigens ook voor alle andere tools. Lees je goed in over de verbeteringen die doorgegeven worden. Wordt een CDN aanbevolen? Is dit dan ook echt een must? Of is dit eigenlijk helemaal niet nodig als je alleen verkeer vanuit Nederland krijgt en je caching verder goed hebt afgehandeld?
Goede site speed tooling Welke keuze je uiteindelijk maakt, hangt af van persoonlijke voorkeuren. Ben je van plan om vaker je site speed te testen? Of wil je specifieke onderdelen testen? Welke inzichten wil je precies? Ben je bereid om te betalen voor een account? Er is geen perfecte tool. Wel is het aan te raden om te testen wat voor jou persoonlijk werkt en test je website(s) niet eenmalig, maar kijk of de websites met consistente data en aanbevelingen terugkomen. Wil jij een supersnelle hosting om de laadsnelheid van jouw website te optimaliseren? Neem dan eens een kijkje bij Hipex!
Vul de onderstaande gegevens in én wij nemen binnen 3 werkdagen contact met je op.