Blog - 05 oktober 2023

1 min leestijd

De e-mail blacklist: wat is het en hoe kom ik eraf?

Geschreven doorPim Onze ervaren Content Strateeg

De zwarte lijst… Nog nooit is er een bedrijf of persoon geweest die de vurige wens heeft gehad om een plekje te bemachtigen op zo’n soort lijst. Ook niet op de e-mail blacklist dus! Je had het waarschijnlijk al aan de naam gezien, maar de e-mail blacklist is een lijst waar je als bedrijf op belandt als je verdachte mails stuurt (of lijkt te sturen). Onwenselijk, want je mails zullen zo niet in het postvak in belanden van sommige ontvangers. Een duidelijkere betekenis van de e-mail blacklist, verwijdering ervan en andere lijsten passeren allemaal de revue in dit blog van Traffic Today.

Wat is blacklisting?

Blacklisting omvat de verzameling van (verdachte) IP-adressen, omdat er een vermoeden bestaat dat er spam mee verspreid wordt. De adressen waarmee deze nieuwsbrieven verstuurd worden komen op een speciale lijst te staan, nadat ze geblokkeerd zijn. Zodra een mail niet aankomt in de inbox, noemen we dit ‘bouncen’. Blacklisting kan plaatsvinden dankzij spamfilters, die met behulp van technieken kunnen inschatten of iets als ‘spammy’ gezien wordt of niet.

Blacklist e-mail check doen

Als de ene na de andere mail van jouw hand niet op plaats van bestemming aankomt, kan het best zo zijn dat je een vermoeden hebt dat je op de e-mail blacklist beland bent. Maar om het zeker te weten, kun je het beste een blacklist e-mail check doen. Online vind je heel wat gratis tools waarmee je zo’n blacklist e-mail check kan doen:

MultiRBL

DNS checker

Debouncer

Hoe kom ik van de e-mail blacklist af?

Dat goed gedrag beloond wordt, is wel duidelijk als je op de e-mail blacklist staat. Vertoon je minder ‘spamgedrag’, dan zal de kans steeds verder toenemen dat je mails weer als betrouwbaar worden gezien. Geduld is een schone zaak!

Een alternatieve methode is het aanvragen van een ‘delisting’. Doorgaans krijg je dan een mail waarmee je het stappenplan kan doorlopen. Onthoud wel dat het steeds lastiger wordt om eraf te komen als je dezelfde misstappen begaat.

Andere lijsten

De e-mail blacklist is niet de enige lijst waar je op kan komen te staan. Hieronder geven we je uitleg over de andere lijsten:

    • Whitelisting: whitelisting is het proces waarbij een lijst van mailadressen, servers, IP-adressen of domeinnamen goedgekeurd worden en als ‘valide’ gezien worden. Whitelisting is het tegenovergestelde van blacklisting.
    • Greylisting: greylisting is een strategie om te voorkomen dat je mails als spam gezien worden. Hierbij wordt de mailserver flink onder de loep genomen, voordat er gestart wordt met de verzending van e-mails.

Hulp bij e-mailmarketing?

E-mailmarketing leeft meer dan ooit tevoren. Kun jij niet wachten om ermee van start te gaan, maar ontbreekt het jou aan kennis of tijd? De e-mailmarketeers van Traffic Today helpen jou er graag bij!

Sterke klantrelaties opbouwen dankzij CRM marketing

Vorige blog

Newsjacking: slimme zet of valsstrik?

Volgende blog