Blog - 29 december 2023

2 min leestijd

5 misvattingen over merkpositionering

Geschreven doorSara Onze ervaren Content Strateeg

“Moeten we niet iets met merkpositionering?” — Voor veel bedrijven is deze vraag even relevant als intimiderend. Want begin je eraan, dan moet je stevig in je schoenen staan om niet verwikkeld te raken in hardnekkige misvattingen. Laten we daarom eens de grootste dwalingen op een rij zetten en bepalen waar je wél aan moet denken als je aan de slag gaat met de positionering van je merk.

1. Positionering is alleen voor grote merken

De markt wordt vaak gedomineerd door prominente merken met diepe zakken. Maar dat betekent niet dat alleen zij zich met positionering moeten bezighouden. Bijna ieder bedrijf heeft een mooi verhaal te vertellen. Van start-up tot familiebedrijf — er ligt altijd een ‘waarom’ ten grondslag aan een organisatie.

2. Merkpositionering is een eenmalige oefening

Het vaststellen van je merkpositie is geen taak die je afvinkt en vergeet. Merken, net als de markten waarin ze opereren, evolueren. Door de opkomst van duurzaamheid hebben veel merken bijvoorbeeld hun positionering heroverwogen om milieubewustzijn te integreren in hun merkidentiteit. Je moet als merk namelijk voortdurend kritisch blijven op hoe je jezelf positioneert. Past het nog bij onze interne cultuur? Past het nog bij ons publiek?

Het is bovendien geen schande om erachter te komen dat je merkpositionering achterhaald is in de hedendaagse maatschappij. Sterker nog, het is een teken van goede zelfreflectie en verantwoordelijkheid. Blijf daarom kritisch en scherp hier en daar aan als de ontwikkelingen erom vragen.

3. Het draait allemaal om het logo en de slogan

Terwijl een effectief logo en een pakkende slogan vaak de meest zichtbare elementen van je merkpositionering zijn, vertegenwoordigen ze slechts een fractie van de gehele merkbeleving. Apple’s “Think Different” is niet alleen een slogan; het weerspiegelt hun ethos van innovatie in technologie en design.

Met Apple hebben we bovendien geen willekeurig voorbeeld te pakken. Dit bedrijf heeft Sinek’s cirkel uitgespeeld en omgezet naar verpletterende salesmachine. In alles wat Apple naar buiten brengt, voel je “Think Different”. Dit gaat dan ook een stuk verder dan alleen logo en slogan – of ‘pay off’. Zorg ervoor dat je positionering voelbaar is binnen je bedrijf en in alles wat je naar buiten brengt.

4. Merkpositionering is hetzelfde als je USP

Een USP is zeker belangrijk als je praat over je merkpositionering, maar het gaat verder dan dat. Een USP kan zijn dat een kledingmerk alleen gebruikmaakt van biologisch katoen. Maar de positionering richt zich vervolgens op een grotere missie, zoals het stimuleren van duurzame mode en ethische consumptie door een bewuste keuze betaalbaar te maken.

5. “Als ik me op iedereen richt, bereik ik meer klanten”

Dit lijkt misschien een goede strategie, maar in werkelijkheid leidt het vaak tot verwaterde boodschappen. Een cosmeticabedrijf dat producten ontwikkelt voor elk huidtype, leeftijd en geslacht kan moeite hebben met positioneren. Maar een merk dat zich specifiek richt op biologische huidverzorging met enkel natuurlijke producten, heeft een duidelijk gedefinieerde positie. Breng hierin nog wat nuance aan waarmee je je echt onderscheidt van concurrenten in hetzelfde speelveld, en je wordt uniek.

Vaak is een positie innemen dus sterker dan helemaal geen kant kiezen. Geen enkel merk is ‘voor iedereen’. Er is altijd een groep die afhaakt op budget, normen en waarden, overtuigingen of andere drijfveren die niet matchen met jouw bedrijf. Maar dat is niet erg. Zorg ervoor dat je er bent voor iedereen die wél aansluiting vindt bij wat je te vertellen hebt.

De kern van merkpositionering

Merkpositionering gaat verder dan alleen bepalen waar je merk in de markt staat. Het is een proces dat de kern van je merkidentiteit vangt en die krachtig en overtuigend naar je doelgroep communiceert. Het is het verhaal dat je vertelt, de belofte die je doet en vooral de ervaring die je consistent levert. Echte merkpositionering raakt harten, creëert een emotionele band en bouwt vertrouwen op.

In een landschap dat constant in beweging is, biedt je positionering houvast. Maar tegelijkertijd vereist het proces aandacht, onderzoek en aanpassing. Door de meest voorkomende misvattingen te herkennen en te vermijden, kun je en sterkere en authentiekere band opbouwen met je publiek.

Google Graveyard: de digitale begraafplaats van Google

Vorige blog

Wat is buzz marketing?

Volgende blog