Benieuwd naar de successen die we behaald hebben met onze klanten? Laat je inspireren.
Hoewel het jaar nog niet voorbij is, maken we ondertussen graag een uitstapje naar de toekomst. Want de vraag waar wij ons al mee bezighouden is: wat heeft 2019 in petto voor ons? Zeker weten doen we het nog niet, maar we kunnen alvast een paar voorspellingen doen. In dit artikel lees je wat wij denken dat er staat te gebeuren en brengen we in kaart hoe het steeds veranderende online marketing landschap er wellicht over een paar maanden uit zal zien.
Uit onderzoek van Zenith Media blijkt dat 2019 het jaar is waarin internet de televisie inhaalt op het gebied van aantal bekeken uren. Er wordt verwacht dat mensen volgend jaar gemiddeld 170,6 minuten per dag besteden aan online activiteiten, zoals het bekijken van video’s op YouTube, delen van foto’s op Facebook en rondspeuren in webshops. Iets minder wordt besteed aan het kijken naar de buis, namelijk 170,3 minuten.
De kans bestaat dat bedrijven hierdoor minder geld uitgeven aan televisieadvertenties en dat meer ondernemers zich gaan richten op webvideo, sociale media en webadvertenties.
Wist je dat vandaag de dag bijna een derde van de 3,5 miljard zoekopdrachten die Google dagelijks uitvoert, gesproken zoekopdrachten zijn? Dit aantal gaat toenemen. Er zijn steeds meer mensen die Apple’s Siri of Google Assistant gebruiken. Het vermogen om menselijke spraak te herkennen is dan ook aanzienlijk verbeterd. Daarmee wordt het steeds handiger om bepaalde informatie op het web op deze manier op te zoeken, bijvoorbeeld als je bezig bent in huis en er schiet je iets te binnen wat je op dat moment direct wenst te weten. Naar verwachting zal de spreekherkenningstechnologie alleen maar blijven verbeteren en groeien. Hoe zullen bedrijven zich aanpassen aan deze veranderingen? We gaan het meemaken!
In 2016, 2017 en 2018 piekten de livevideo services van YouTube, Facebook en Instagram flink. In 2016 keek zelfs meer dan 80 procent van de internetgebruikers naar meer livevideo’s dan het jaar ervoor, waarschijnlijk als gevolg van de opkomst van meer moderne streamingdiensten. Zorg ervoor dat jouw merk hier, indien mogelijk, ook op inspeelt. Men geeft bijvoorbeeld aan vaker een evenement bij te wonen of kaartjes voor een concert te kopen als ze een livestream van een vergelijkbaar evenement online hebben gezien.
Vandaag de dag worden consumenten gebombardeerd met advertenties, aanbiedingen, pushmeldingen, mails en nog veel meer. Iedere dag, de hele tijd. We zitten nu eigenlijk op het punt waarop we al die informatie niet meer goed kunnen verwerken. De aandacht trekken van de doelgroep is steeds lastiger. Dit is waar micro-moments marketing om de hoek komt kijken. Het micro-moment is een nieuw type consumentengedrag. Het doet zich voor wanneer iemand zich op een apparaat -meestal een smartphone- richt om iets te leren, te doen, te weten te komen of om iets te kopen. Er zijn veel verschillende soorten micro-momenten, volgens Google ervaart een gebruiker gemiddeld 150 keer per dag een micro-moment.
Waarom zijn die momenten nou zo belangrijk? Mensen beslissen in het algemeen direct wat ze moeten kopen, waar ze heen willen of in welk restaurant ze willen eten, dit geeft je slechts een enkele seconde om hun aandacht te trekken. Micro-momenten werken, omdat ze de consument precies de juiste informatie bieden die ze op dat moment nodig hebben.
Deze vier trends zijn slechts een tipje van de sluier. Hoewel het nog geen 2019 is,: zorg dat je voorop blijft loopt en gebruik deze tips alvast om jouw bedrijf future-proof te maken voor het altijd veranderlijke online marketing landschap.
Wordt vervolgd..
Geen enkel bedrijf is hetzelfde, wat voor de één werkt hoeft niet per se een succes strategie voor de ander te betekenen. Wil je weten waar jouw kansen liggen? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.