Blog - 29 juni 2023

Wat is ROI?

Geschreven doorPim Onze ervaren Content Strateeg

ROI, ook wel de Return on Investment genoemd, is een belangrijke maatstaf binnen online marketing. Het is een financiële KPI die de winst of het rendement van een investering weergeeft in verhouding tot de kosten. Dat wil zeggen: de ROI is een meting van hoeveel geld je hebt verdiend of verloren hebt ten opzichte van de investering die je hebt gedaan.

Hoe bereken je de ROI?

De ROI kan worden berekend met de volgende formule:

ROI = (opbrengst van de investering – kosten van de investering) / kosten van de investering * 100%

Om bovenstaande te verduidelijken, illustreren we het met een voorbeeld.Stel dat je €1000 hebt geïnvesteerd in een online advertentiecampagne en de totale opbrengst van deze campagne is €2000. Dan zou de berekening als volgt zijn:

ROI = (€2000 – €1000) / €1000 * 100% = 100%

In dit geval is de ROI 100%, wat betekent dat je een winst hebt behaald die gelijk is aan het dubbele van je initiële investering. Niet slecht hè?

Alternatieven voor Return on Investment als KPI

Hoewel ROI een veelgebruikte KPI is in online marketing, zijn er ook alternatieve maatstaven die je kunt overwegen, afhankelijk van je specifieke doelstellingen en de aard van je bedrijf. Enkele voorbeelden zijn:

 • Cost per Acquisition (CPA): CPA meet hoeveel je gemiddeld moet uitgeven om één nieuwe klant te verwerven. Het richt zich op het meten van de efficiëntie van je marketinguitgaven bij het genereren van nieuwe klanten.
 • Customer Lifetime Value (CLV): CLV is een schatting van de totale waarde die een klant gedurende zijn hele levenscyclus aan je bedrijf zal bijdragen. Het helpt bij het bepalen van de langetermijnwaarde van je klantenbestand.
 • Click-Through Rate (CTR): CTR meet het percentage mensen dat op een advertentie of een link klikt ten opzichte van het totale aantal mensen dat de advertentie heeft gezien. Het is met name relevant voor online advertenties, bijvoorbeeld binnen Google Search.

Voordelen van ROI als KPI

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van ROI als indicator in online marketing. Hieronder sommen we enkele voordelen voor je op:

 • Duidelijke meetbaarheid: ROI is een relatief eenvoudige manier om de prestaties van je marketinginspanningen te berekeken. Bovendien kun je de effectiviteit van de losse (social) kanalen gemakkelijk vergelijken, waardoor je budgetten bij overbodige kanalen makkelijker weg kan snijden.
 • Focus op financiële resultaten: ROI richt zich op het uiteindelijke financiële resultaat, wat essentieel is voor bedrijven. Het helpt bij het identificeren van winstgevende investeringen en het vermijden van verliesgevende (marketing)activiteiten.

Nadelen van ROI als KPI

Hoewel ROI wel degelijk zijn vruchten afwerpt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:

 • Tijdsaspect: ROI houdt geen rekening met het tijdsaspect van een investering. Het kan zijn dat sommige investeringen pas na verloop van tijd rendabel worden, terwijl andere snel resultaat opleveren. ROI kan dit onderscheid niet of nauwelijks weergeven, waardoor het risico op te snelle conclusies op de loer ligt.
 • Onvolledige meting van impact: ROI meet alleen de financiële impact van een investering. Het houdt geen rekening met andere belangrijke aspecten zoals merkbekendheid, klantloyaliteit en lange-termijnwaarde. Dit zijn factoren die sowieso al erg lastig te meten zijn met behulp van online marketing.

Toepassingen van ROI (in welke situaties)

ROI kan in verschillende situaties worden toegepast.

  • Campagne-evaluatie: ROI kan worden gebruikt om de effectiviteit van verschillende marketingcampagnes te evalueren en te vergelijken. Het helpt bij het identificeren van de meest rendabele kanalen en strategieën.
  • Budgetallocatie: Door ROI te gebruiken, kun je bepalen welke marketingactiviteiten het meest waardevol zijn en welke je budget het beste verdienen.
  • Investeringsevaluatie: Als je van plan bent te investeren in nieuwe tools, technologieën of kanalen, kan ROI je helpen bij het bepalen van de potentiële winstgevendheid van deze investeringen.

Ideale ROI per branche

De ideale ROI verschilt per branche en zelfs per bedrijf. Het hangt af van verschillende factoren, zoals de kostenstructuur, de concurrentie en de specifieke doelstellingen van een organisatie. Het is belangrijk om benchmarks binnen je branche te analyseren en realistische doelen te stellen op basis van je specifieke situatie. Zo creëer je realistische verwachtingen onder je klanten of leidinggevende!

Heb je hulp nodig hebt bij het berekenen en optimaliseren van ROI voor je online marketingactiviteiten? Ga dan in zee met Traffic Today, jouw online marketing agency. Onze marketeers hebben veel ervaring met het analyseren van gegevens, het identificeren van winstgevende strategieën en het optimaliseren van je marketingactiviteiten.

Onze inzichten na de Email Marketing Automation Summit 2023

Vorige blog

Wat is een gap analyse?

Volgende blog
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.