Blog - 05 januari 2022

5 min leestijd

Youtube Shorts: wat het is & hoe je het gebruikt

Geschreven doorKoen Onze ervaren

YouTube is het grootste videoplatform ter wereld en op Google na de meest gebruikte zoekmachine. Het is daarom een kanaal dat niet vergeten kan worden in jouw social media strategie. YouTube is een platform dat meegaat met z’n tijd, wat alleen maar blijkt uit de nieuwe functie die YouTube recent introduceerde: YouTube Shorts. In deze blog vertellen we je precies wat YouTube Shorts is en hoe jij deze functie in kunt zetten.

Wat is YouTube Shorts?

YouTube Shorts kan gezien worden als de concurrent van TikTok. Waar je op YouTube normaal gesproken video’s van vrijwel elke lengte kan delen, kan je op YouTube Shorts alleen maar korte video’s delen, van maximaal 60 seconden. Deze social media trend werd de wereld ingebracht door TikTok: dit platform – dat in korte tijd een enorme groei beleefde – staat bekend om zijn korte video’s. Eerder zagen we Instagram hier al op inspringen door Reels toe te voegen aan de applicatie, nu volgt YouTube ook. Het lijkt aan te slaan, want Shorts worden momenteel veel bekeken. Ook zien we veel grote YouTube-kanalen hier fanatiek aan mee doen. Shorts springen in op het steeds kleiner wordende concentratiegehalte van een social media gebruiker: door video’s aan te bieden van een zeer korte duur, zijn veel kijkers eerder geneigd om hier op te klikken.

Hoe werkt YouTube Shorts?

YouTube Shorts kan door iedere YouTube-gebruiker gebruikt worden. Je hebt natuurlijk een account nodig, maar aangezien je YouTube-account hetzelfde is als je Google-account, gaan we er vanuit dat je deze al hebt. Voor de content die je als Short plaatst, kun je verschillende strategieën gebruiken. Zo kun je oude content hergebruiken, maar kun je er ook voor kiezen om content te maken, speciaal voor Shorts. We vergelijken de twee met elkaar:

  • Recycled content

Als het goed is, zijn jouw social media-kanalen gevuld met content. Gave visuals, pakkende teksten maar ook video’s doen het erg goed bij jouw volgers. Deze video’s zijn via Shorts makkelijk te hergebruiken, zelfs meerdere keren. Als jij een video hebt van bijvoorbeeld tien minuten, kun je hier verschillende scènes uit pakken om deze als Short te uploaden. Zo wordt je YouTube Shorts-segment een soort “Best of”: in één oogopslag zien kijkers wat voor leuke content jij voorheen plaatste. Door een pakkende titel aan je Shorts toe te voegen, trek je makkelijk kijkers.

  • Nieuwe content

Je kunt er ook voor kiezen om juist content te plaatsen die speciaal gemaakt is voor YouTube Shorts. Deze content is vrijwel dezelfde content als die je op TikTok zou plaatsen. Het enige échte verschil is dat TikTok veel waarde hecht aan authenticiteit en daardoor amateuristische video’s prefereert. Bij YouTube is dit niet het geval: je Shorts mogen dus gerust van een hoge kwaliteit zijn. Als jij deze strategie hanteert, is het belangrijk dat jij wel relevante content plaatst, waarvan de boodschap ook écht binnen een minuut duidelijk is. Tips & Tricks-video’s zijn hier een goed voorbeeld van.

YouTube Shorts

Natuurlijk is het ook mogelijk om de twee te combineren, maar zorg ervoor dat je wel een goede strategie hebt achter het uploaden van je video’s. Aangezien Shorts ook in de YouTube-tijdlijn van je volger verschijnen, kun je bijvoorbeeld makkelijk inspringen op actualiteiten. Merk jij een bepaalde trend waar jouw concurrenten allemaal aan meedoen? YouTube Shorts is de mogelijkheid om hier snel op in te springen!

Geld verdienen met Youtube Shorts

Wil je geld verdienen met Youtube Shorts? Dan dien je eerst Youtube-partner te worden. Dit betekent dat er advertenties worden weergegeven in je Shorts-video’s en je een deel van de advertentie-inkomsten ontvangt op basis van het aantal weergaven en advertentieklikken. Om deel te nemen aan het YPP moet je voldoen aan de vereisten van 1000 abonnees en 4000 uur bekeken video’s in de afgelopen 12 maanden. Een flinke uitdaging dus, als je geld wil verdienen met Youtube Shorts!

Kansen met YouTube Shorts

Momenteel zijn er nog geen mogelijkheden om te adverteren binnen YouTube Shorts, maar dat betekent niet dat het voor jou als bedrijf geen interessant platform is. Door jouw bedrijf ook actief te maken op Shorts, laat jij aan je volgers zien dat je op de hoogte bent van trends en graag inspringt op actualiteiten. Daarnaast kan YouTube Shorts aan meerdere doelstellingen binnen jouw social media strategie bijdragen:

  • Door in deze korte video’s jouw bedrijfsnaam regelmatig naar voren te laten komen, creëer je naamsbekendheid.
  • Door verschillende soorten Shorts te maken, spreek je kijkers in verschillende fases van de Customer Journey aan. Hierdoor creëer je binding en loyaliteit: de kijker zal sneller geneigd zijn om jouw product of dienst te overwegen, omdat ze hiermee al een positieve ervaring hebben.
  • Door te linken naar andere kanalen, creëer je crossmedialiteit. Kijkers van je video’s zullen hierdoor sneller geneigd zijn om je ook op andere kanalen te volgen.
  • Het is wat anders! Eén van jouw Instagram-volgers zal misschien al een bepaalde stijl van jouw gewend zijn. Door op YouTube Shorts te uploaden, laat je een andere kant van jezelf zien. Hiermee stel je je flexibel en creatief op.

Hoe maak je een goede short op Youtube?

  1. Grijp meteen de aandacht: Omdat YouTube Shorts kort zijn, moet je meteen de aandacht van je kijkers grijpen. Begin met een boeiende opening die nieuwsgierigheid opwekt. Dit kan een grappige situatie zijn, een intrigerende vraag, of een opvallend visueel element. Kijkers beslissen snel of ze je video willen bekijken, dus zorg ervoor dat de eerste seconden overtuigend zijn.
  2. Houd het simpel en duidelijk: Shorts zijn niet de plek voor uitgebreide verhalen. Houd je boodschap kort en duidelijk. Vermijd overbodige details en concentreer je op één kernidee of grap. Als je te veel probeert in te passen, kan je video verwarrend worden.
  3. Verticaal filmen: YouTube Shorts zijn ontworpen voor verticaal bekijken, dus zorg ervoor dat je je telefoon of camera in de portretmodus houdt. Dit maximaliseert de kijkervaring op mobiele apparaten en voorkomt dat je video’s onnodig bijgesneden worden.
  4. Gebruik visuele en auditieve flair: YouTube Shorts biedt tal van creatieve tools en effecten, zoals filters en tekstoverlays. Maak gebruik van deze functies om je video visueel aantrekkelijker te maken. Daarnaast kan muziek of geluidseffecten je video versterken en emoties overbrengen.
  5. Houd het regelmatig en consistent: Om een publiek op te bouwen en te behouden, is consistentie belangrijk. Publiceer regelmatig nieuwe Shorts om je kijkers te blijven boeien. Blijf trouw aan je stijl en thema om herkenbaarheid op te bouwen.

Bovendien is het altijd een goed idee om de prestaties van je Shorts te volgen via YouTube Analytics. Hierdoor kun je zien welke video’s goed presteren en waar je publiek het meest in geïnteresseerd is, wat je kan helpen om je contentstrategie te verbeteren en meer succesvolle Shorts te maken.

YouTube Shorts: rage of trend?

Ook al is YouTube Shorts nog niet heel lang actief, wij verwachten dat dit een trend is en geen rage. De populariteit is dan wel in korte tijd enorm gestegen, wij verwachten dat deze populariteit niet snel zal verdwijnen. De korte aandachtspan van social media gebruikers maakt dat lange video’s echt niet altijd beter zijn en dat kwaliteit over kwantiteit gaat. Dit is iets wat wij niet snel zien ombuigen: de mogelijkheden met YouTube Shorts blijven dus nog zeker een tijd actueel.

YouTube Shorts inzetten

Ben jij benieuwd wat er zoal mogelijk is voor jouw bedrijf aan de hand van YouTube Shorts? Eén van onze digital marketeers bespreekt de mogelijkheden graag met je. Neem nu contact met ons op en wie weet: misschien begint jouw YouTube Shorts-campagne wel sneller dan je ooit had kunnen denken!

cta-employee-particles
Steven staat voor je klaar!
Meer weten?

Hotjar: de CRO-tool van dit moment

Vorige blog

Een content strategie maken: hoe pak je dit aan?

Volgende blog