Blog - 15 januari 2024

Crawl budget in SEO: wat is het & hoe speel je erop in

Geschreven doorJolijn Onze ervaren Content Marketeer

Zichtbaarheid en vindbaarheid: belangrijke elementen in de wereld van zoekmachine optimalisatie (SEO). Een aspect wat cruciaal is voor een goede indexering in zoekmachines, maar vaak wordt vergeten, is crawl budget.

Wat is crawl budget?

Crawl Budget is het aantal pagina’s dat zoekmachines zoals Google per keer doorzoeken en indexeren op een website. Je kan het zien als een ‘budget’ van aandacht en tijd dat de zoekmachine uitgeeft aan het verkennen van de pagina’s op jouw website.

Waarom is crawl budget belangrijk?

Wil je dat de belangrijke pagina’s van jouw website grondig worden geïndexeerd? Dan is een effectief beheer van je crawl budget van belang. Het resulteert uiteindelijk in een betere zichtbaarheid in zoekresultaten. Als bijvoorbeeld Google niet genoeg aandacht besteedt aan je website, kunnen de pagina’s die van belang zijn overgeslagen worden. Dit kan leiden tot een lagere zichtbaarheid en een lagere rangschikking in de zoekresultaten.

Hoe haal je het beste uit je crawl budget?

Er zijn een aantal elementen waar je op kan letten om het beste uit je crawl budget te halen.

  • Hoogwaardige content: zorg ervoor dat je website hoogwaardige, relevante én up-to-date content bevat. Zoekmachines als Google geven meer aandacht aan websites die waardevolle informatie bieden.
  • Sitemaps gebruiken: maak een XML-sitemap en dien deze in bij Google Search Console. Dit helpt Google om je website beter te begrijpen en te crawlen.
  • Monitoring en rapportage: gebruik tools zoals Google Search Console om je crawl budget te volgen en eventuele problemen te identificeren.
  • Verwijder dubbele content: identificeer en verwijder dubbele of niet-relevante pagina’s die je crawl budget verspillen.
  • Interne links: zorg voor een duidelijke hiërarchie en interne linkstructuur op je website. Hierdoor kunnen zoekmachine crawlers makkelijker door je website navigeren.
  • Optimaliseer afbeeldingen en media: comprimeer afbeeldingen en media om de laadtijd van je pagina’s te verbeteren, wat de crawl-efficiëntie kan verhogen.
  • Verwijder dode links: controleer regelmatig of jouw website dode links bevat. Verwijder deze om de crawlers niet in de war te brengen.
  • Gebruik de robots.txt-file: beheer de toegang tot specifieke delen van je website met behulp van de robots.txt-file. Dit voorkomt dat Google onbelangrijke pagina’s crawlt.

Crawl budget draagt bij aan betere indexering

Nu je weet hoe zoekmachine crawlers je website behandelen, kun je ervoor zorgen dat je belangrijke pagina’s de aandacht krijgen die ze verdienen. Het beheren van je crawl budget is een proces dat continu doorgaat. Het kan bijdragen aan een betere indexering en een hogere zichtbaarheid in zoekmachines zoals Google. Als je de bovenstaande tips blijft toepassen, optimaliseer je je crawl budget.

Canonical: voorkomer van Google penalty’s

Vorige blog

De kracht van purpose marketing

Volgende blog