Blog - 16 juni 2023

Versterk je online aanwezigheid met cornerstone content

Geschreven doorMaud Onze ervaren Content Marketeer

In de wereld van online marketing draait alles om het creëren van waardevolle content die je doelgroep aanspreekt en aanzet tot actie. Maar hoe zorg je ervoor dat je content echt impact heeft en een blijvende indruk achterlaat? Cornerstone content (ook wel pillar content) kan hier een grote rol in spelen. In deze blog vertellen we je wat cornerstone content precies is en hoe jij het effectief kunt toepassen om je online aanwezigheid te versterken.

Wat is cornerstone content?

De naam verraadt het al een beetje: cornerstone content vormt de hoeksteen voor je website. Het verwijst naar de belangrijkste en meest uitgebreide stukken content op je website. Dit zijn als het ware de bouwstenen waarop je hele contentstrategie rust. Cornerstone content is meestal lang en diepgaand. Het behandelt een specifiek onderwerp tot in detail. Je biedt je doelgroep hiermee waardevolle informatie, inzichten en oplossingen voor problemen.

In tegenstelling tot normale blogartikelen kennen pagina’s met cornerstone content een enorme hoeveelheid tekst. Je mag voor een pagina met cornerstone content gerust een tekst van 3.000 tot 10.000 woorden schrijven.

Waarom is cornerstone content belangrijk?

Cornerstone content is belangrijk om een aantal redenen. We lichten ze hieronder verder toe.

1. Autoriteit opbouwen

Cornerstone content stelt je in staat om jezelf te positioneren als een autoriteit in jouw vakgebied. Door uitgebreid te schrijven over een specifiek onderwerp laat je zien dat je diepgaande kennis hebt en dat je waarde kunt bieden aan je doelgroep. Dit versterkt het vertrouwen van je lezers in jouw expertise en vergroot de kans dat ze terugkregen naar je website.

2. Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Cornerstone content speelt een belangrijke rol in je SEO-strategie. Omdat deze content lang, informatief en relevant is, hebben zoekmachines de neiging om het hoger te rangschikken in de zoekresultaten. Het creëren van geoptimaliseerde cornerstone content stelt je in staat om organisch verkeer naar je website te trekken en je online zichtbaarheid te vergroten.

3. Structuur aan je website

Cornerstone content fungeert als de ruggengraat van je website. Het creëren van geoptimaliseerde cornerstone content stelt je in staat om een gestructureerde en georganiseerde website op te bouwen. Door verschillende subonderwerpen en gerelateerde artikelen aan je cornerstone content te koppelen, maal je een logische interne linkstructuur. Dit vergemakkelijkt de navigatie voor zowel zoekmachines als bezoekers. Zo kan relevante informatie gemakkelijk gevonden worden.

4. Langdurige waarde

Cornerstone content heeft de potentie om langdurige waarde te bieden. In tegenstelling tot reguliere blogposts die na verloop van tijd kunnen vervagen, blijft cornerstone content relevant en waardevol voor een langere periode. Omdat het diepgaande informatie en inzichten biedt, kunnen lezers er steeds naar terugkeren en blijft het een bron van waardevol verkeer op je website.

5. Vermindert de bouncepercentage

Met goed geoptimaliseerde cornerstone content kun je de bouncepercentage van je website verlagen. Omdat de cornerstone content uitgebreid en informatief is, zorgt het ervoor dat lezers langer op je website blijven en meer pagina’s verkennen. Dit verhoogt de betrokkenheid en zorgt ervoor dat bezoekers meer tijd doorbrengen op je site. De kans op conversies en interacties wordt hierdoor vergroot.

Hoe gebruik je cornerstone content effectief?

Hoe gebruik je cornerstone content dan effectief? We geven je een kort stappenplan!

1. Kies de juiste onderwerpen

Begin met het identificeren van onderwerpen die relevant zijn voor je doelgroep en waar je diepgaande kennis over hebt. Denk na over de vragen, problemen of uitdagingen waarmee je doelgroep te maken heeft en selecteer onderwerpen waarover je uitgebreid kunt schrijven.

2. Schrijf lang en diepgaand

Cornerstone content is geen oppervlakkige blogpost. Het vereist diepgaand onderzoek, uitgebreide details en een grondige behandeling van het onderwerp. Streef naar een lengte van minstens 2.000 à 3.000 woorden. Maar, zorg ervoor dat de content ook waardevol en boeiend blijft voor je lezers.

3. Optimaliseer voor zoekmachines

Voer een zoekwoordenanalyse uit om relevante zoektermen te vinden die gerelateerd zijn aan je cornerstone content. Gebruik deze zoekwoorden op strategische plekken. Denk aan de titel, tussenkoppen, meta-beschrijving en in de tekst zelf. Houd daarbij wel altijd de leesbaarheid en natuurlijkheid van de content in gedachten.

4. Promoot je cornerstone content

Zodra je cornerstone content is gepubliceerd, wil je natuurlijk dat dit ook bezoekers aantrekt. Promoot het daarom actief. Deel het op sociale media, stuur een nieuwsbrief naar je abonnees of vraag andere websites om naar je content te linken. Hoe meer zichtbaarheid je cornerstone content krijgt, hoe groter de kans dat het waardevolle backlinks genereert en organisch verkeer aantrekt.

5. Update regelmatig

Cornerstone content moet relevant blijven. Zorg er dus voor dat je het regelmatig bijwerkt. Controleer of er nieuwe informatie, statistieken of ontwikkelingen zijn die aan de content kunnen worden toegevoegd.

6. Interne links toevoegen

Een belangrijk kenmerk van cornerstone content is dat het fungeert als basis voor andere artikelen en blogposts op je website. Maak gebruik van interne links in je andere content om naar je cornerstone content te verwijzen. Dit helpt zoekmachines om de onderlinge verbanden op je website te begrijpen. Je cornerstone content krijgt op deze manier een hogere autoriteit.

7. Maak gebruik van visuele elementen

Tekst is belangrijk, maar visuele elementen kunnen je cornerstone content nog aantrekkelijker maken. Voeg afbeeldingen, diagrammen, infographics, video’s of andere relevante visuele content toe om je boodschap te versterken en je lezers betrokken te houden.

Wat levert cornerstone content je op?

Als je cornerstone content goed doet, levert het je de volgende dingen op.

  • Een goed backlinkprofiel. Dat betekent: veel links vanaf andere website.
  • Terugkerende bezoekers. Zij hebben door de vele informatie namelijk door dat ze wat aan jouw website hebben. Bij een volgend probleem zullen ze dus geneigd zijn bij jou terug te komen.
  • Een lager bouncepercentage, doordat je pagina vol staat met nuttige informatie.
  • Een hogere positie in Google, doordat je laat zien dat jij autoriteit bent binnen je vakgebied.

Aan de slag met cornerstone content

Bij Traffic Today zijn we ervan overtuigd dat cornerstone content een belangrijke rol speelt in het opbouwen van autoriteit en het vergroten van de online zichtbaarheid van je bedrijf. Door te investeren in hoogwaardige, uitgebreide content onderscheid je jezelf van de concurrentie.

Wil je meer weten over hoe je cornerstone content effectief kunt gebruiken in jouw contentstrategie? Of ben je op zoek naar professioneel advies en ondersteuning bij het creëren en optimaliseren van content? Ons team van ervaren online marketeers helpt je graag!

Microblogging: een beginnersgids

Vorige blog

De kracht van owned media in online marketing

Volgende blog