Blog - 23 april 2019

De bedrijfsvideo: jouw bedrijf in beeld

Geschreven doorEva Onze ervaren Content Marketeer | Head of Content

Wat doen jullie nu eigenlijk? Kun je uitleggen wat je werk inhoudt? Maar hoe werken jullie dan precies? Zomaar een aantal vragen die je vast wel eens gesteld zijn op een verjaardag of in de kroeg. Je hoort de vraag, denkt na en vertelt met tegenzin een verhaal waarvan je zelf haast in slaap zou vallen. Hoe kun je nu goed visualiseren wat jouw bedrijf doet en hoe zorg je ervoor dat dit overkomt bij je doelgroep? Een bedrijfsvideo biedt uitkomst en is vaak ook vele malen vermakelijker dan een saai verhaal.

Waarom video’s maken over je bedrijf?

Dat je een video moet maken over je bedrijf oké, maar waarom kies je nu precies voor het maken van een video? We hebben een aantal voordelen voor je opgesomd hieronder:

Uitleg vereenvoudigd
Een video kijkt niet alleen gemakkelijk weg, maar ook versterken beeld en geluid de boodschap die je wilt overdragen. Zo breng je sterke punten eenvoudiger aan het licht en doe je de minder goede punten teniet. Je kunt immers pas echt duidelijk uitleggen wat je nu precies doet door het te laten zien. Daarbij neemt het menselijke brein video’s veel sneller op dan het tekst opneemt.

Boost je sales
YouTube is een van de grootste zoekmachines na Google en filmpjes die massaal worden bekeken zijn productvideo’s. Producten worden namelijk tastbaar wanneer we ze in gebruik zien, dat leidt tot de behoefte om het zelf ook te willen gebruiken. Kissmetrics, een Analytics-blog heeft hier onderzoek naar gedaan. De koopbereidheid bij de mensen lag na het kijken van een video tot maarliefst 85% hoger!

Je publiek verbreden
De voorkeuren van het aanbod in content variëren en dat is maar goed ook. Want de een luistert naar een podcast, de ander leest liever een spannende tekst, maar veruit de meeste mensen kijken het liefst een video. Door bedrijfsvideo’s te integreren in jouw content spreek je dus een breder publiek aan. Bijkomend voordeel is dat op social media video’s veel sneller gedeeld worden dan tekstberichten. Wanneer je in je social posts een video gebruikt dan heb je tot wel 10 keer zoveel kans om gedeeld of geliked te worden. Zo wordt je bereik dus ook nog eens vergroot.

Binden in plaats van bouncen
Het aanbieden van content in de vorm van een video is een goede manier om ervoor te zorgen dat mensen langer op je website blijven hangen. Hierdoor creëer je een binding met jouw websitebezoekers en zo verlaag je dus ook je bouncepercentage.

Branding
Door het plaatsen van een bedrijfsvideo geef je de bezoeker een kijkje achter de schermen bij jouw bedrijf. Je kunt herkenbaarheid opwekken door dezelfde mensen naar voren te laten komen of bepaalde plekken van het bedrijf steeds opnieuw te gebruiken. Ook kun je door middel van een bedrijfsvideo het beeld van jouw bedrijf bijstellen. Zo geeft een video over het personeel namelijk een persoonlijke kijk op jouw bedrijf, de ultieme vorm van branding.

Adverteren op nieuwe plekken
Heb je nog nooit een video gemaakt? Dan heb je er hoogstwaarschijnlijk ook nog nooit een gepromoot. Dit kan namelijk op hele andere manieren dan het promoten van een tekst of een advertentie. Zo is adverteren via YouTube een optie die dan erg interessant is, maar er zijn veel meer netwerken die de mogelijkheid bieden tot video advertising. De laatste tijd maakt video adverteren een groei door en dat zorgt ervoor dat steeds meer platformen het aanbieden.

Bereik de emoties
Tekst roept veel minder emoties op dan beeld en geluid doen. En weet je, emoties zorgen ervoor dat je meer verkoopt! De combinatie tussen het oproepen van emoties en het inspelen op de rationele aspecten van het product zorgen ervoor dat mensen jouw product kopen.

Aan de slag met het maken van een bedrijfsvideo

Nu je weet wat de voordelen zijn van het maken van een bedrijfsvideo, is het nu tijd om je het één en ander bij te brengen over het maken van een bedrijfsvideo. Allereerst is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat het doel is van het (laten) maken van de film. Wil je graag een algemene impressie geven van het bedrijf? Wil je een dienst of een product uitlichten? Of heb je misschien een ander doel wat je wilt bereiken met je video? Denk hier goed over na. Het kan soms ook een goed idee zijn om meerdere video’s te maken.

Doelgroep bepalen
Hierna is het belangrijk dat je de doelgroep bepaalt. Wie wil je aanspreken? Houd hier ook rekening mee met de montage en het aanspreken van de kijker. Zo zal je jongeren vaak op een andere manier aanspreken dan ouderen.

Lengte
De spanningsboog van een kijker is vaak niet heel lang. Waarschijnlijk wil je een hoop laten zien van jouw bedrijf, maar let erop dat je niet te veel prijsgeeft. Je wilt de kijker immers prikkelen en als je te veel laat zien dan zal de kijker uiteindelijk afhaken. Houd het dus kort, maar krachtig!

Script
Voordat je een bedrijfsvideo maakt is het belangrijk om een script te schrijven. Wat wil je allemaal in beeld brengen en welke boodschap wil je overbrengen op de kijker? Je kunt het simpel houden door het bedrijfsproces in chronologische volgorde te laten zien, maar je kunt ook out of the box denken en je bedrijfsfilm wat creatiever insteken. Het ligt er maar net aan wat voor een boodschap je precies wilt overbrengen.

Daarbij is het ook belangrijk om na te denken of je iemand aan het woord wilt laten in je video of je een muziekje onder de video wilt hebben. Verwerk dit ook in het script.

Filmen
Ook al heb je nog zo’n goed verhaal bedacht, als je geen of weinig ervaring hebt met het filmen en monteren dan kan het lastig zijn om een mooie bedrijfsvideo te maken. Een idee kan zijn om het uit te besteden aan een partij die hier wel mee overweg kan. Wij hebben de nodige ervaring met het maken van bedrijfsvideo’s en kunnen je hier dus graag bij helpen.

Wil je wel zelf de bedrijfsvideo filmen? Dan is het belangrijk dat je over de juiste apparatuur beschikt. Een camera van goede kwaliteit en een statief zorgen ervoor dat je mooie shots kunt filmen. Let daarbij ook altijd goed op de camerastand, het perspectief en het lichtinval. Omdat er simpelweg zoveel zaken zijn waar je op moet letten, raden we je aan om van te voren de nodige tutorials te bekijken, want een goede voorbereiding is het halve werk.

Monteren
Zijn alle shots geschoten? Mooi! Dan is het tijd voor het monteren. Wanneer wij gaan monteren maken we gebruik van Adobe Premiere Pro, maar er zijn tal andere programma’s waar je de leukste video’s mee kunt monteren.

Voordat je de video gaat monteren kan het handig zijn om eerst het geschoten beeldmateriaal te bekijken. Maak een selectie van de shots die je absoluut in beeld wil hebben. Maak eventueel een apart mapje aan met de shots die je zeker wilt gebruiken in je video. Zo houd je het voor jezelf overzichtelijk.

Als editor heb je de belangrijke taak om het verhaal te vertellen en het ritme te bepalen van de video. Houd bij het monteren dus ook altijd het doel en de doelgroep in gedachten. Op deze manier maak je een goede keuze met het monteren van je bedrijfsfilm. Daarnaast geldt dat er wat betreft het monteren heel veel mogelijk is. Zo kun je animaties toevoegen, spelen met effecten, ondertiteling toevoegen aan de film en ga zo maar verder. Daarbij is het bij een bedrijfsfilm belangrijk dat het bedrijf goed in beeld wordt gebracht. Laat dus gedurende de video het bedrijfslogo zien in de hoek en denk goed na over hoe je de video wilt openen en afsluiten. Vaak zie je aan het einde van de video een beeld met de adresgegevens en website van het bedrijf. Bedenk dus ook goed dat dit bij de huisstijl past van jouw onderneming.

Publiceren
It’s a wrap? Dan is het tijd om jouw bedrijfsvideo onder de aandacht te brengen. Deel de video sowieso op YouTube, want dat is op dit moment de op één na grootste zoekmachine ter wereld. Vergeet niet om na te denken over de beschrijving en de titel van de video. Verder is het een goed idee om de video te delen op andere kanalen, zoals LinkedIn en Facebook. Daarnaast past een bedrijfsvideo ook altijd goed op de ‘Over ons’ pagina van een website.

Ook een bedrijfsvideo (laten) maken?

Heb je nog vragen of wil je ons inschakelen om jouw bedrijfsvideo te laten maken? Neem gerust contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden, zodat je organisatie identiteit straks ook visueel is.

cta-employee-particles
Eva staat voor je klaar!
Heb je een vraag?

Krijg meer user insights met Hotjar

Vorige blog

5 geavanceerde toepassingen van Screaming Frog

Volgende blog
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactformulier

Vul de onderstaande gegevens in én wij nemen binnen 3 werkdagen contact met je op.