Blog - 22 oktober 2020

White-hat linkbuilding: wat is het en waarom doet het ertoe?

Geschreven doorMarc Onze ervaren Head of SEO

De term linkbuilding is een vaak terugkerende term binnen online marketing, gegeven dat backlinks één van de drie belangrijkste rankingfactoren is van Google. De meeste online marketeers bouwen maar al te graag aan het backlinkprofiel en doen veel moeite om goede backlinks te kunnen bemachtigen. Maar er is een grens tussen hoe het wel hoe en hoe het niet moet. Dit verschil heeft namelijk een drastisch effect op de waarde van je backlinks. Daarom gaan we het met je hebben over white-hat linkbuilding.

Wat betekent ‘white-hat’ linkbuilding?

De term “white-hat” wordt niet alleen gebruikt voor linkbuilding, maar voor SEO-marketing in het algemeen. In deze blog houden we echter de focus op het onderdeel white-hat linkbuilding. Werkzaamheden die in samenspraak zijn met de richtlijnen van Google noemen we white-hat. Simpel gezegd: zorg ervoor dat je het netjes houdt en hou je aan de richtlijnen van Google. De focus zou van jouw marketingactiviteiten moet liggen bij het verbeteren van de bezoekerservaring.

Het tegenovergestelde van white-hat linkbuilding, is de zogenoemde black-hat linkbuilding. Black-hat linkbuilding zijn strategieën die als doel hebben om de zoekmachines te misleiden, zodat een website of webshop beter gaan ranken.

Waarom zou je alleen white-hat linkbuilding moeten gebruiken?

We snappen dat black-hat tactieken verleidelijk kunnen zijn, ze zijn sneller en makkelijker. Toch zal deze strategie niet het beste resultaat hebben op de lange termijn. Google update continu het algoritme, zodat deze links er sneller uitgepikt worden.  Op het moment dat deze links eruit zijn gepikt door het algoritme is het niet meer zo dat je een penalty krijgt zoals vroeger, maar de links worden gedevalueerd. Op dat moment is je gedane moeite om deze links te realiseren teniet gedaan.

Als je overmatig gebruik maakt van black-hat technieken zal dit op den duur gaan opvallen. Op dat moment zul je merken dat het doorgaan met black-hat technieken geen zin meer heeft; je boekt geen resultaat meer. Dit heeft niet alleen te maken met de link zelf, maar ook met de anchor.

Wat zijn manieren die je kunt gebruiken met een white-hat linkbuilding strategie?

Hieronder noemen we drie manieren die vallen onder white-hat linkbuilding, die jij kunt gebruiken:

1. Gastblogs
Dit is geen snelle manier, maar op de lange termijn werkt het wel. Het plaatsen van gastblogs op relevante websites zorgen voor een kwalitatief backlink profiel. Door deze gastpost krijgt jouw site meer autoriteit. Je keywords worden op een natuurlijke wijze in de tekst verwerkt, waardoor de lezer er geen last van ondervind of de indruk krijgt dat het reclame is. Hierbij is het belangrijk dat er een artikel wordt geschreven die zowel goed past bij jouw website als waar het artikel op geplaatst wordt. Het artikel moet niet uit de pas vallen bij de overige content die op de websiet staat.

2. Gebruik je omgeving
Als jouw bedrijf lokale diensten aanbied, kun je ervoor kiezen om contact op te nemen met lokale sites. Denk bijvoorbeeld aan lokale nieuwssites. Deze worden vaak druk bezocht, puur en alleen door mensen uit jouw doelgroep. Hierdoor is jouw product of dienst automatisch relevant aan de doelgroep.

3. Het herstellen van broken links
Een manier om zoveel mogelijk uit je backlinkprofiel te halen, is het herstellen van broken links van concurrenten op relevante websites. Zie je dat de concurrent een kapotte link heeft staan? Dan kun je de beheerder van die website benaderen met een link naar een vergelijkbaar artikel op jouw website, die wél correct is. Op deze manier kan je de beheerder verleider om naar jou te linken, in plaats naar je concurrent. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap.

Wil je meer weten over hoe jouw bedrijf een sterk en duurzaam backlink profiel kan creëren? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

cta-employee-particles
Marc staat voor je klaar!
Heb je een vraag?

Wat is interne linkbuilding

Vorige blog

De ins en outs over linkbuilding met Majestic, Moz en Ahrefs

Volgende blog
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactformulier

Vul de onderstaande gegevens in én wij nemen contact met je op.