Blog - 02 juni 2023

Wat betekent POV op TikTok en Instagram?

Geschreven doorCharlotte Onze ervaren Content Marketeer

De meeste mensen die graag op TikTok of Instagram scrollen, zijn de term POV waarschijnlijk weleens tegengekomen. Maar wat betekent POV nou precies? Tegenwoordig worden er zoveel termen op social media gebruikt, dat het soms erg verwarrend kan zijn. Geen paniek, wij leggen je hier graag uit wat POV is en hoe het gebruikt wordt.

Waar staat POV voor?

Dus, wat betekent POV nu precies? POV is een afkorting van de Engelse term Point Of View. In het Nederlands vertaalt dit zich naar ‘gezichtspunt’ of ‘standpunt’. De term wordt voornamelijk in video’s op TikTok gebruikt en kan verwerkt worden in een hashtag of als onderwerp zelf. Afhankelijk van de soort video waarin dit woord is gebruikt, kan de betekenis van POV verschillen.

Het doel van de term POV blijft hetzelfde: de persoon die naar de video kijkt in een situatie plaatsen. De kijker ervaart dan het gevoel alsof hij/zij er bij is. Behalve dat de kijker altijd wordt betrokken bij de video, zijn de video’s op zichzelf allemaal erg verschillend. Wij lichten graag verder toe op welke manieren POV wordt gebruikt.

Hoe POV wordt gebruikt

Hoewel je misschien niet bekend bent met de afkorting of hashtag POV, ben je hoogstwaarschijnlijk al wel bekend met het gebruik ervan. Je ziet dit concept namelijk niet alleen op TikTok of Instagram, maar ook op andere manieren. De POV techniek wordt ook vaak gebruikt op televisie! Bijvoorbeeld bij sportuitzendingen, waar de POV-camera het spel laat zien vanuit het perspectief van een speler. Ook in de filmindustrie maken regisseurs gebruik van de POV techniek. De cameraman filmt dan op een manier dat de kijker de film ervaart door de ogen van een personage.

Jij bent de hoofdrolspeler van de video

Op TikTok of Instagram wordt POV anders gebruikt dan op televisie. Een video op TikTok of Instagram zou de volgende omschrijving kunnen hebben: “POV: je bestelt een koffie”. De video laat je dan zien wat iemand die een koffie bestelt, zou waarnemen. Op deze manier wordt er een ´door de ogen van´ idee gecreëerd. De POV video’s gaan soms over echte omstandigheden, maar er worden ook vaak fictieve scenario’s geschetst. Denk hierbij aan een mini-horrorfilm, uitgewerkte sketches of cosplay.

POV gebruiken om je mening te delen

De hashtag POV wordt ook gebruikt om aan te geven ‘dit is mijn standpunt’, ‘dit is hoe ik hier tegenaan kijk’. Op deze manier wordt er een mening gedeeld, in plaats van een gezichtspunt. Nu je dit weet is het leuk om eens op TikTok of Instagram te zoeken op deze hashtags. Zo ervaar je gelijk de verschillende manieren waarop deze term wordt gebruikt.

Net Promoter Score voor jouw bedrijf: hoe bereken je het en hoe helpt het je?

Vorige blog

Inbound marketing strategie: waardevolle content voor jouw doelgroep

Volgende blog