Blog - 03 juni 2022

Sooqr: interne zoekfuncties makkelijker maken

Geschreven doorEline Onze ervaren E-mail & Content Marketeer

De interne zoekfunctie (ook wel onsite search genoemd) is voor je webshop ontzettend belangrijk. Vooral als je een groot assortiment hebt, is het belangrijk dat al je producten makkelijk te vinden zijn. Door Sooqr te koppelen aan je webshop, wordt het zoeken van producten binnen je webshop een stuk makkelijker en geavanceerder. In deze blog vertellen we je meer over Sooqr, de werking en de toegevoegde waarde van het programma voor jouw webshop.

Wat is Sooqr?

Sooqr is een interne zoekfunctie op je website of webshop, ook wel een site search feature genoemd. Deze interne zoekfunctie zorgt ervoor dat de bezoeker binnen een webshop makkelijker de producten kan vinden die de klant zoekt. Hierdoor kunnen er meer producten gevonden en bekeken worden, waardoor er mogelijk ook meer aankopen plaatsvinden op je website. Klanten vinden namelijk de producten die ze zoeken sneller én makkelijker: een win-winsituatie. De extensie is beschikbaar voor onder andere Magento, WooCommerce en Shopware.

Snelle resultaten

Door Sooqr te gebruiken, krijg je direct resultaten als je woorden invoert in bijvoorbeeld de zoekbalk. Er wordt bij Sooqr rekening gehouden met spelfouten en synoniemen. Hierdoor vinden klanten sneller en makkelijker de producten die ze zoeken. Dit zorgt voor een verhoogde conversie!

Meer over Sooqr

Het bedrijf werd in 2011 opgericht als onderdeel van een bedrijf in Hilversum. De mensen in deze organisatie liepen namelijk tegen een veelvoorkomend probleem aan: ze konden niet vinden wat ze op een website zochten. Het bedrijf ging daarom op missie, namelijk het zoeken op websites makkelijker, sneller en beter maken.

Hoe werkt Sooqr?

Sooqr is dus een programma voor zoekfuncties. Het programma werkt door te zoeken in elk relevante veld van een website. De bezoeker die een zoekopdracht invoert, krijgt de relevantste zoekresultaten te zien. Ook als een bezoeker een spelfout maakt, of een synoniem zoekt, krijgt hij de relevantste producten te zien. De zoekfunctie is geschikt voor de meeste (e-commerce) platformen.

Waarom Sooqr?

Een geavanceerde zoekfunctie binnen je website ontwikkelen is erg ingewikkeld. Een zoekfunctie moet namelijk niet alleen zoeken naar het woord dat de klant intypt, maar ook direct resultaten tonen, rekening houden met de relevantie van resultaten, suggesties doen bij typfouten én rekening houden met synoniemen. Veel standaard zoekfuncties kunnen dit al deze punten niet uit zichzelf doen. Het is gelukkig erg eenvoudig om Sooqr te implementeren in je webwinkel. Door middel van een koppeling wordt de interne zoekfunctie van jouw webshop een stuk beter! Vaak heeft een interne zoekfunctie voor veel webshops niet de hoogste prioriteit. Toch kan het een echte aanvulling zijn om het resultaat te verbeteren, in aanvulling op bijvoorbeeld SEO of content.

De mogelijkheden en features van Sooqr

Sooqr is zowel geschikt als interne zoekfunctie voor websites als voor webshops, maar ook voor een combinatie van beide. Het programma werkt op basis van datafeeds. In deze datafeed kunnen eigenschappen meegegeven worden (zoals tags of categorieën) op basis waarvan de interne zoekresultaten gefilterd of gesorteerd kunnen worden. We geven je enkele voorbeelden van de mogelijkheden en features die Sooqr biedt:

  • Sooqr maakt gebruik van suggestieve search: na het typen van een letter, worden relevante zoekresultaten direct zichtbaar;
  • Full-text search (zoeken binnen alle content op de website);
  • Data kan aangevuld worden met meta-informatie;
  • Sooqr leert en begrijpt synoniemen. Deze kun je ook al handmatig invullen;
  • Spelfouten worden dankzij de spellingscontrole gericht op het goede zoekwoord;
  • Je kunt zelf de ranking rules instellen. Je hebt dus zelf invloed op de producten die bovenaan komen te staan;
  • Met Sooqr kun je zelf het algoritme bepalen (bijvoorbeeld producten met een nieuwere publicatiedatum eerst weergeven);
  • Sooqr herkent automatisch de clusters van content.

De koppeling met Sooqr

Om Sooqr te implementeren in je webshop, moet je eerst een ‘feed’ (in XLM) implementeren van al je artikelen, informatieve pagina’s, blogberichten en andere pagina’s van je webshop die relevant zijn om in te zoeken. Deze feed wordt automatisch up-to-date gehouden, het programma leest deze namelijk dagelijks uit. Dankzij de feed weet Sooqr precies welke producten jouw er in het assortiment van je webshop zitten. Zodra je dat hebt gedaan, moet je de Sooqr zoekfunctie koppelen aan het algemene zoekveld van de webshop. Meer is er niet nodig.

Nieuwe inzichten krijgen met Sooqr

Een laatste handig functie is de back-end van Sooqr. Dit is de beheeromgeving. Je kunt in die omgeving verschillende statistieken inzien, zoals zoekopdrachten en result-click-ratio. Ook kun je zoekopdrachten bekijken (bijvoorbeeld waar het meest op wordt gezocht en waar het meest op geklikt wordt). Daarnaast kunnen er in de back-end ook synoniemen worden toegevoegd aan specifieke zoekopdrachten. De inzichten die je krijgt over de zoekopdrachten zonder resultaat kunnen interessant zijn. Je ziet hiermee namelijk of bezoekers op zoek zijn naar onderwerpen, maar ook producten die je webshop niet heeft, of niet herkent. Hierdoor kun je bijvoorbeeld synoniemen koppelen aan producten. Daarmee verbeter je de conversie van je webshop.

Aan de slag!

Wil je jouw interne zoekfunctie optimaliseren? Traffic Today kan je hier bij helpen. Neem vrijblijvend contact op met een van onze ervaren online marketeers, zodat we je meer uitleg kunnen geven over deze handige tool.

Corporate identity: hoe helder is de identiteit van je organisatie?

Vorige blog

Zo bepaal je de juiste tone of voice

Volgende blog