Blog - 29 december 2021

Hotjar: de CRO-tool van dit moment

Geschreven doorPim Onze ervaren Content Strateeg

Traffic Today zet tal van tools in om de bezoekers van jouw webshop of website beter van dienst te kunnen zijn. Hotjar is één van die tools. Met behulp van Hotjar kunnen we analyseren hoe een bezoeker navigeert op je online thuis en achterhalen welke elementen goed werken en wat voor banners, CTA-buttons of icoontjes vraagtekens oproepen bij de gebruiker. Daarmee vormt Hotjar een mooie aanvulling op de inzichten die we verkrijgen uit Google Analytics. In dit blog lichten we de kansen die Hotjar met zich meebrengt nader voor je toe.

Hotjar in het kort

Hotjar is een mouse tracking tool die je antwoord heeft waar bezoekers op klikken, tot hoe ver ze scrollen, waarom ze al dan niet over gaan tot conversie en waar hun muisbewegingen naartoe gaan.

Hotjar installeren

Voordat we verder gaan met uitleggen welke analyseopties je hebt binnen Hotjar, is het goed om te weten hoe je het programma installeert. Eerst dien je na te gaan welk abonnement je wilt afsluiten:

  • Basic (€0,00): Het basispakket van Hotjar is geschikt voor bedrijven die een eerste kennismaking willen met conversie optimalisatie. Het is gratis, je krijgt 35 dagelijkse sessies en kan ongelimiteerd gebruikmaken van heatmaps. Per maand kun je 1050 opnames maken.
  • Plus (€39,00): Het Plus-abonnement van Hotjar is alles dat wat Basic is, maar dan net wat meer. Je kunt onder andere opnames starten op het moment dat bezoekers op je website komen en je bent tevens in staat om oneindig veel enquêtes te versturen.
  • Business (€99,00): Business biedt je de mogelijkheid om filters aan te brengen, zodat je gebruikers die zoekende zijn makkelijker kunt opsporen. Bovendien kun je o.a. Slack, Hubspot en Google Optimize integreren en zo’n 2500 dagelijkse sessies tegemoet gaan.
  • Scale (€389): Het Scale-abonnement is voor de echte elite. Met meer dan 4000 sessies per dag, een vast aanspreekpunt van Hotjar, een tool die jouw site veilig houdt en beschikbaarheid van iedere tool, kun je met dit pakket echt stappen maken.

Nadat je een abonnement hebt afgesloten, is het implementeren van een stukje code de vervolgstap. Hiervoor navigeer je naar Instellingen > Account > Tracking Code, waar je een stukje JavaScript code vindt. Deze code verplaats je van Hotjar naar de back-end van je website, waar je het implementeert. Tevens is het mogelijk om het aan Google Tag Manager toe te voegen.

De mogelijkheden op een rij

Binnen de omgeving van Hotjar heb je maar liefst 7 mogelijkheden. Deze features worden stuk voor stuk gekenmerkt door andere kwaliteiten, die handig zijn om te weten voordat je je een weg baant door de CRO-tool. Hieronder lichten we de diverse subopties binnen het platform voor je toe.

Heatmaps

De heatmaps binnen Hotjar bieden je inzicht in de plekken waar de gebruikers op klikken. Daarnaast kun je ook de muistool activeren. Daardoor krijg je niet alleen te zien wanneer er een muisklik plaatsvindt, maar ook waar men overheen beweegt met de muis. Tevens brengt dit hulpmiddel een filter aan over de geanalyseerde pagina, waarbij de rode, oranje en gele gedeeltes goed bekeken worden, terwijl de koudere kleuren zoals groen en blauw minder bekeken worden. Bovendien geeft de tool aan hoeveel procent van de gebruikers tot een specifiek punt op de pagina is gescrold.

Recordings

Met behulp van recordings (of opnames) krijg je een letterlijke weergave te zien van een gebruiker die op jouw website of webshop geweest is. Hierbij lijkt het net alsof je live over de schouder van een gebruiker meekijkt en aanwezig bent als de bezoeker bezig is met surfen. Hierbij wordt o.a. aangegeven waar de bezoeker vandaan komt, op welk device de gebruiker je site of shop bekijkt en van welk besturingssysteem gebruik wordt gemaakt. Je kunt de snelheid van de opnames ook verhogen, zodat je gemakkelijk meerdere video’s kunt bekijken en ze naast elkaar kunt leggen.

Funnels

Funnels worden minder vaak gebruikt dan bijvoorbeeld heatmaps of recordings, simpelweg omdat je deze inzichten ook in Google Analytics verkrijgen kunt. Je kunt specifieke linkjes toevoegen die gebruikers moeten zetten om tot conversie over te gaan, zodat je weet waar in de funnel ze afhaken. Waarom sommige gebruikers toch een beroep doen op funnels in plaats van Analytics, is omdat er nog opnames bekeken kunnen worden achteraf. Dit is niet mogelijk bij Google Analytics.

Forms

Forms zijn de formulieren binnen Hotjar. Hierbij kun je verschillende invulformulieren die zichtbaar zijn op jouw website, toevoegen aan de omgeving van het platform. Binnen deze optie van Hotjar kun je een funnel bouwen en zien hoeveel gebruikers daadwerkelijk een formulier hebben ingevuld. Hierdoor kun je makkelijk inzicht krijgen in het bouncepercentage (of drop-off rate).

Polls

De eerste vier genoemde mogelijkheden, spitsen zich meer toe op het maken van analyses, terwijl de volgende 3 meer gericht zijn op het vragen van feedback. Een zo’n feedbackoptie is de polltool. Zo’n polloptie kun je gemakkelijk implementeren op je website, zodat je de bezoekers een snelle vraag kunt stellen.

Surveys

Wil je wat meer response ontvangen van de mensen die zich op jouw website bevinden? Kies dan voor de surveyoptie. Surveys zijn kleine enquêtes die je gelegenheid geven om de gebruikers het hemd van het lijf te vragen. Het voordeel hiervan is dat je gerichtere vragen kunt stellen en degene aan de andere kant zijn mening meer kan ventileren.

Recruiters

Op voorhand denk je misschien dat dit gericht is op het werven van personeel voor je onderneming, maar niets is minder waar. De recruiterstool helpt je om gebruikers een invitatie te sturen om toe te treden tot jouw testpanel. In Hotjar kun je er een persoonlijk bericht aan toevoegen, waardoor je uitnodiging een stuk meer tot de verbeelding spreekt.

Hulp bij conversie optimalisatie

Conversie optimalisatie is een belangrijk onderdeel binnen internet marketing. Dit principe helpt je inzicht te bieden in waarom bestellingen of leads uitblijven en waar het momenteel nog aan schort op jouw website. Heb jij behoefte aan een marketing agency die jou kan helpen bij het gebruik van Hotjar of soortgelijke tool visual website optimizer? Schakel dan onze hulp in en maak snel stappen met jouw (online) onderneming.

cta-employee-particles
Steven staat voor je klaar!
Meer weten?

17 handige SEO-inzichten voor Google

Vorige blog

Youtube Shorts: wat het is & hoe je het gebruikt

Volgende blog
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.