Mouse tracking

Wil je het surfgedrag van jouw websitebezoekers in kaart brengen? Dan biedt mouse tracking de uitkomst. Met mouse tracking kunnen sessies worden opgeslagen als video, zodat je inzicht krijgt in het surfgedrag van jouw websitebezoekers. Traffic Today helpt je graag met het opzetten van een mouse tracking onderzoek en bij het analyseren van de verkregen data.

Vraag het Pascal Onze ervaren Senior Digital Marketeer | Business Lead (Team Rood)
Chantal

Wat is mouse tracking?

Mouse tracking is een methode die veel wordt gebruikt om de gebruikerservaring van een website te verbeteren. Door aan de slag te gaan met mouse tracking ontdek je hoe jouw websitebezoekers op jouw website surfen. Tijdens mouse tracking wordt de muisbeweging van een websitebezoeker opgenomen, waardoor je precies kan zien hoe iemand navigeert.

Waarom kiezen voor mouse tracking?

Een mouse tracking onderzoek geeft inzicht in het gedrag van je websitebezoekers. Als dit duidelijk is dan ontdek je waarom bezoekers afhaken op een bepaalde pagina. Het grote voordeel van mouse tracking is dat je het natuurlijke surfgedrag ziet van je websitebezoekers. Dit komt omdat de software wordt de bezoeker niet weet dat er gegevens verzameld worden. Dit is erg waardevolle informatie, want zo kunnen er eventuele aanpassingen doorgevoerd worden zodat de conversies verhoogd kunnen worden.

De voordelen van mouse tracking

 • Je leert meer over het klikgedrag van jouw websitebezoekers
 • Dankzij waardevolle informatie draagt het bij aan het verhogen van het conversieratio
 • Er kunnen specifieke aanpassingen gedaan worden op belangrijke pagina’s
 • Analyseer hoe jouw doelgroep over de website navigeert
 • Mogelijkheid tot het aanmaken van een funnel
 • Snel en effectief het gedrag van de websitebezoeker analyseren

Aanpak

Wil je ook inzicht krijgen in het surfgedrag van jouw websitebezoekers? Dan helpen onze experts je hier graag bij. Voordat we mouse tracking instellen voor jouw website, is het eerst belangrijk dat we met elkaar om de tafel gaan zitten. Wat is het gewenste gedrag van jouw websitebezoekers? Welke doelen wil je behalen? Wij zullen zelf jouw website analyseren en we geven dan ook advies welke specifieke pagina’s we aanraden om onder de loep te nemen.

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

Afspraak inplannen

Nieuwsgierig geworden naar de kansen die mousetracking met zich meebrengen voor jouw bedrijf? Plan dan een afspraak in met Traffic Today!

Verschil tussen mouse tracking en eye tracking

Mouse tracking en eye tracking worden vaak in één adem genoemd. Het zijn beide methoden die je meer inzicht geven in het surfgedrag van een websitegebruiker. Wat de verschillen zijn? De namen van beide methoden verklappen het eigenlijk al. Bij mouse tracking wordt het surfgedrag van websitebezoekers geanalyseerd door een opname te maken van de muisbeweging. Eye tracking is een methode waarbij er wordt gemeten waar en hoe lang mensen ergens naar kijken. Mouse tracking kan op een random moment worden toegepast: een websitegebruiker heeft niet eens door dat het surfgedrag wordt opgenomen. Bij eye tracking doen de deelnemers wel bewust mee aan het onderzoek. De deelnemer krijgt een speciale bril op of zit in een speciale ruimte die beschikt over een eye tracking bar: een balk met ultragevoelige infraroodsensoren.

Tracking zonder muis

De laatste jaren gebruiken steeds meer mensen een mobiel apparaat om een website te bezoeken. In dit geval is het gebruik van een muis dus niet standaard: gebruikers tikken direct op het scherm en bewegen niet met een muis. Dit wordt ook wel scherm tracking genoemd. Er bestaat software en hardware om deze bewegingen te registeren. Het grote verschil is wel dus dat alleen de aanraakmomenten geregistreerd worden, dus niet de totale beweging.

Zijn er verschillende soorten mouse tracking?

Ja, er zijn verschillende soorten mouse tracking-technieken, waaronder heatmaps, clickmaps, scrollmaps en cursor tracking. Heatmaps visualiseren waar de meeste muisbewegingen plaatsvinden, clickmaps tonen waar gebruikers klikken, scrollmaps laten zien hoe ver gebruikers op een pagina scrollen, en cursor tracking volgt de beweging van de muis in real-time.

Hoe werkt mouse tracking?

Mouse tracking maakt gebruik van JavaScript-code om de positie van de muis van een gebruiker te volgen terwijl ze over een webpagina navigeren. Deze gegevens worden vervolgens geregistreerd en geanalyseerd om gedetailleerde informatie te verstrekken over het gebruikersgedrag, zoals welke elementen op een pagina worden aangeklikt en hoe lang ze worden bekeken.

Zijn er privacyoverwegingen bij het gebruik van mouse tracking?

Ja, privacyoverwegingen zijn belangrijk bij het gebruik van mouse tracking. Het is cruciaal om de privacy van gebruikers te respecteren en gegevens op een veilige en transparante manier te verzamelen en te verwerken. Het informeren van gebruikers over het gebruik van mouse tracking en het bieden van opt-outmogelijkheden zijn essentieel voor ethisch gebruik.

Wat zijn de belangrijkste metrics die worden gevolgd bij mouse tracking?

Belangrijke metrics die worden gevolgd bij mouse tracking zijn onder andere klikfrequentie, scrolldiepte, verblijftijd op een pagina, hover-acties en het pad dat gebruikers afleggen tijdens het navigeren. Door deze metrics te analyseren, kunnen marketeers een diepgaand inzicht krijgen in het gedrag van gebruikers en knelpunten identificeren die de gebruikerservaring beïnvloeden.

Mouse tracking tools

Er zijn diverse tools die je kan gebruiken voor een mouse tracking onderzoek. Bij Traffic Today werken wij met Hotjar. Wij kunnen Hotjar integreren in jouw website om het surfgedrag van je websitebezoekers in kaart te brengen. Nadat het surfgedrag voor een bepaalde periode is gescreend, duiken wij het diepe in en analyseren wij het gedrag van jouw websitebezoekers. Hierna gaan we weer met jou om de tafel zitten en laten we de uitkomst zien van het onderzoek. Zijn er bepaalde bugs op je website waardoor gebruikers afhaken? We laten je de uitkomsten zien van het onderzoek en delen een aantal concrete verbeterpunten.

cta-employee-particles
Steven staat voor je klaar!
Mouse tracking gebruiken bij jouw website?

Steven vertelt je er graag meer over!

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Mouse tracking

Hey, ben je daar nog?

Mooi, dat betekent dat je de content zo interessant vond dat je door blijft lezen!

Maar als we heel eerlijk zijn, dan staat de volgende content er eigenlijk alleen om goed gevonden te kunnen worden 😉

Wil je direct weten wat de mogelijkheden van mouse tracking zijn voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op en we vertellen je alles wat je wilt weten!

Werkwijze

Wanneer we mouse tracking implementeren voor jouw website, dan worden er diverse interacties geregistreerd in een video:

 • Muisbeweging
 • Scrollen
 • Klikken
 • Selecteren van content
 • Invullen van een formulier

Met mouse tracking kun je focussen op specifieke pagina’s. Dit kan van groot belang zijn wanneer bijvoorbeeld een webanalyse aantoont dat er op een bepaalde pagina veel bezoekers afhaken. Wat is hier de reden van? Met mouse tracking kom je erachter. Heatmaps bekleden hier een belangrijke rol in.

Resultaten

Zodra de data is verzameld, zullen wij de data aan je voorleggen. We vertellen je wat de uitkomsten zijn en laten je video’s zien, zodat je zelf ook een goed beeld krijgt van het surfgedrag van je websitebezoeker. Wil je graag dat er aanpassingen doorgevoerd worden op een specifieke pagina? Uiteraard kunnen onze experts je dan ook verder helpen. Wij staan voor je klaar van het begin tot het eind, zodat de conversies op je website geoptimaliseerd worden.

Ook aan de slag met mouse tracking?

Ben jij benieuwd hoe jouw websitebezoekers bewegen over jouw website? En wil je concrete verbeterpunten om zo de gebruikerservaring op jouw website te verbeteren? Neem gerust contact met ons op. Wij geven je advies en zetten een mouse tracking onderzoek op, waar je nog lang plezier van beleeft.

cta-employee-particles
Steven staat voor je klaar!
Mouse tracking gebruiken bij jouw website?
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wat is jouw potentieel?

Geen enkel bedrijf is hetzelfde, wat voor de één werkt hoeft niet per se een succes strategie voor de ander te betekenen. Wil je weten waar jouw kansen liggen? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.