Blog - 01 september 2023

Het belang van de engagement rate als social media KPI

Geschreven doorSusan Onze ervaren Social Advertising Marketeer

Tegenwoordig is alleen organische content plaatsen op je socialmediakanalen niet meer genoeg; je moet een emotionele connectie maken en interactie zoeken met jouw volgers. Zo bouw je met een succesvolle organische socialmediastrategie een online community op met jouw doelgroep. Maar hoe doe je dat effectief? Dat is waar engagement rate (betrokkenheidspercentage) van belangrijke waarde is. In deze blog onthullen waarom dit cijfer zo belangrijk is voor jouw succes op platforms zoals Instagram, LinkedIn en TikTok. 

Engagement rate betekenis

In de kern is de engagement rate een maatstaf die wordt gebruikt om het niveau van interactie en betrokkenheid van het publiek bij specifieke organische socialmediaposts of het overkoepelende account te meten. Het gaat dan niet alleen om het aantal volgers, likes of reacties, maar het geeft ook aan of de content goed aansluit bij wat het publiek interesseert en aanspreekt. Zo geeft de engagement rate een indicatie van hoe goed de organische content op social media daadwerkelijk aanslaat bij de doelgroep (volgers).

Waarom is de engagement rate een belangrijke socialmedia-KPI?

Waardevolle meetstaaf voor relevante content

De engagement rate biedt jou inzicht in de relevantie en aantrekkelijkheid van jouw organische socialmediacontent. Aangezien deze KPI zowel het aantal volgers als de betrokkenheidsgraad in overweging neemt, krijg je een eerlijke beoordeling van de contentkwaliteit. Het draait allemaal om de juiste snaar raken met jouw organische socialmediaposts bij jouw publiek. Een sterk betrokken kleiner publiek kan namelijk zinvollere resultaten opleveren dan een groot maar ongeïnteresseerd publiek.

Invloed op de algoritmes van socialmediaplatformen

In de socialmediawereld spelen algoritmes een belangrijke rol bij het bepalen van de zichtbaarheid van jouw berichten. Platforms zoals Facebook, Instagram, TikTok en LinkedIn gebruiken de engagement rate als een belangrijke factor bij het bepalen welke berichten prominent worden weergegeven in de feeds van gebruikers. Socialmediaberichten met een hoge engagement rate hebben meer kans om voorrang te krijgen in de feeds van gebruikers, waardoor het bericht meer bereik genereert.

Actieve betrokkenheid versterkt jouw online community

Door te reageren op reacties en berichten versterk je de band van jouw merk met je publiek. Een hoge engagement rate geeft aan dat het publiek vertrouwen heeft in de inhoud, en dat zij deze als geloofwaardig beschouwen. Op deze manier heeft actieve betrokkenheid onder jouw volgers direct impact op het opbouwen van een hechte online community.

Bereken de engagement rate

Om de engagement rate te berekenen, heb je de volgende gegevens nodig:

  • Totale betrokkenheid = de som van alle interacties (likes, comments, shares en saves)
  • Totaal aantal volgers = het aantal mensen dat jouw account volgt

De formule voor de engagement rate is:

Engagement rate = totale betrokkenheid / totaal aantal volgers x 100%

Voorbeeld:
Bedrijf A met 20.000 volgers op Instagram heeft een bericht geplaatst. Dit bericht heeft binnen 1 week het volgende qua betrokkenheid opgeleverd:

  • 400 vind-ik-leuks
  • 100 reacties
  • 50 shares
  • 20 saves

Dit betekent dat hun totale betrokkenheid 570 zou zijn (400+100+50+20). Gebruiken we de formule dan is het resultaat:

Engagement rate van bedrijf A = 570 / 20.000 x 100% = 2,85%

Social media engagement rate benchmarks

Om de prestaties van jouw socialmediakanalen te evalueren, is het belangrijk om te kijken hoe concurrenten in jouw branche het doen. We hebben de gemiddelde socialmediabenchmarks per platform hieronder voor jou weergegeven. Deze benchmarks zijn verzameld op basis van bestaande klantdata. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de definitie van een ‘goede’ engagement rate afhankelijk is van specifieke doelgroepen, doelen en branches. Simpel gezegd kan een specifieke doelgroep in een bepaalde branche meer of minder reageren en betrokken zijn bij socialmediaberichten.

Gemiddelde engagement rate benchmarks per socialmediaplatform.

Tips om de engagement rate te verbeteren

Creëer opvallende en unieke content

Laat je creativiteit de vrije loop en investeer in aantrekkelijke content, zodat je echt opvalt in de tijdlijn van je doelgroep. Zorg voor voldoende afwisseling, want het herhaaldelijk delen van dezelfde soort content kan je volgers uiteindelijk vervelen. Een belangrijk punt om te onthouden en te overwegen: berichten met video behalen doorgaans een aanzienlijk hogere engagement rate. Daarnaast presteren persoonlijke beelden doorgaans ook er goed, omdat dit unieke content is en de doelgroep zich hierdoor sneller verbonden voelt met het merk.

Vind manieren om interactie te zoeken met je community

Plaats socialmediaberichten met duidelijke call-to-actions (CTA’s) die uitnodigen om te interacteren. Stel bijvoorbeeld open vragen om gesprekken te starten, dit kan leiden tot meer reacties en betrokkenheid. Andere manieren om het aantal interacties te verhogen zijn: reageer op al je comments en DM’s, vraag collega’s om berichten te delen en maak gebruik van polls en quizzen. Door deze tips toe te passen en je socialmediastrategie te optimaliseren, vergroot je de betrokkenheid van je publiek en verbeter je je engagement rate.

Samen groeien?

Wil jij meer likes, reacties, shares en saves genereren op je organische socialmediaberichten en wil je graag organisch groeien met social media? Wij helpen je graag bij het verhogen van je engagement rate met een doordachte organische socialmediastrategie. Neem voor meer informatie contact op met onze social marketeers!

Verkopen op Amazon Duitsland: hoe pak je dit aan?

Vorige blog

Podcast marketing: do or don't?

Volgende blog