Blog - 16 oktober 2023

Wat is een lead magnet? (+ 35 voorbeelden)

Geschreven doorPim Onze ervaren Content Strateeg

Leads… Waar ze in de e-commerce meer gefocust zijn op conversies, zijn leads hetgeen waar het allemaal om te doen is in de B2B-markt. Afhankelijk van de branche waarin je opereert, is het niet altijd makkelijk om de leads aan te trekken. Met lead magnets hebben we daar wat op bedacht in de digital marketing. Het achtervoegsel van lead magnets licht al een klein tipje op van de sluier, maar in dit blog gaan we dieper in op de betekenis van een lead magnet en geven we je wat voorbeelden. Succes met het aantrekken van magnetic leads!

Definitie lead magnet

Een lead magnet is een marketinginstrument waarbij je een service, stukje informatie of product gratis weggeeft in de hoop dat de ander zijn contactgegevens achterlaat. De lead magnet wordt o.a. gebruikt voor het verzamelen van mailadressen, zodat er gestart kan worden met e-mailmarketing.

De voordelen van deze vorm van leads aantrekken

Leads aantrekken met behulp van dit marketinginstrument, is niet zonder reden. Lead magnets neem je in overweging zodat je:

 • Een e-maillijst kan opbouwen: deze vorm van marketing helpt je bij het verzamelen van e-mailadressen van potentiële klanten, waardoor je een waardevolle lijst van leads kunt opbouwen.
 • Concurrenten de baas bent: niet alle bedrijven maken gebruik van lead magnets, dus door dit wel te doen, kun je jezelf onderscheiden van de concurrentie.
 • Je doelgroep beter in ‘bakjes’ kan plaatsen: segmentatie, zoals dit proces ook wel genoemd wordt, maakt het makkelijker om je te richten tot een bepaald deel van je doelgroep. Gerichtere marketing, gerichtere boodschap.
 • Het vertrouwen van je klanten wint: lead magnets roepen vaak een positief gevoel op bij je klanten. We zijn dol op gratis benefits en daar kun jij van profiteren met lead magnets!

35 voorbeelden van lead magnets

Hopelijk weet je nu beter wat een lead magnet is. Om het nog concreter te maken, heeft Traffic Today hieronder een lijst gemaakt van 100 voorbeelden van lead magnets. Dat moet vast genoeg inspiratie bieden!

 1. Gratis e-book (of een deel ervan)
 2. Whitepaper
 3. Checklist
 4. Unieke kortingscode voor de eerste bestelling
 5. Infographic
 6. Gratis cursus
 7. Webinar
 8. Gratis proefperiode (op een tijdschrift of service
 9. Template
 10. Gratis samples of stalen (zoals kleurstalen bij gordijnen)
 11. Inspiratieboek
 12. Video uitleg
 13. Exclusieve koopavond na inschrijving
 14. Gratis scan (zoals een SEO of Ads scan)
 15. Exclusieve podcast voor klanten
 16. Nieuwsbrief met laatste updates uit de markt
 17. Voorrang in online wachtrij voor tickets
 18. Template
 19. Cheatsheet
 20. Q&A sessie
 21. Adviesgesprek bij jou thuis
 22. Visualizer (zoals verf of meubels
 23. Excel-sjablonen
 24. Achtergrondverhalen
 25. Handleiding
 26. Calculator
 27. Downloadbare wallpapers
 28. Presale actie
 29. Gratis templates voor sociale media
 30. Gratis merchandising
 31. Toegang tot een online community
 32. Tijdelijk gratis upgrade
 33. Voorraadupdate (bij ontbreken gewenste maat)
 34. Gratis producttest (proefslapen van een bed)
 35. Beperkte oplage

Hulp bij online marketing?

Is online marketing abracadabra voor jou, maar geloof je er wel stellig in? Maak het jezelf gemakkelijk en besteed je online marketing uit aan Traffic Today. Als performance agency helpen wij jou graag verder met SEO, SEA, Content, Linkbuilding, Social Ads en ga zo maar door. Maak gebruik van onze expertise en trek ook magnetic leads aan.

Black hat SEO: dit betekent het (+ voorbeelden)

Vorige blog

Facebook Blueprint: leren van Meta zelf!

Volgende blog