Blog - 07 juni 2018

Instagram Shopping: next level verkopen

Geschreven doorEva Onze ervaren Content Marketeer | Head of Content

Goed nieuws voor retailers: Instagram heeft een nieuwe functie gelanceerd waarmee je jouw producten gratis onder de aandacht kunt brengen. Deze nieuwe functie wordt ook wel Instagram Shopping genoemd. Benieuwd hoe dit werkt en welke kansen het voor de e-commerce biedt? Wij zochten het uit!

Instagram is populairder dan ooit! Uit het Social media onderzoek 2018 van onderzoeksbureau Newcom blijkt dat er 4,1 miljoen Nederlandse gebruikers actief zijn op Instagram. Vooral veel jongeren maken regelmatig gebruik van dit platform. Het is daarom voor de e-commerce steeds interessanter om actief te zijn op dit medium, want zo kun je op een laagdrempelige manier jouw product of dienst onder de aandacht brengen onder deze doelgroep. Dankzij de komst van Instagram Shopping is dit nog eenvoudiger geworden.

Wat is Instagram Shopping?

Instagram Shopping is een handige en tevens gratis nieuwe optie waarmee je jouw producten onder de aandacht kan brengen. Dit kun je doen door producten te taggen in een foto.  Met één tik op de afbeelding kunnen gebruikers zien welke items er te koop staan en wat ze kosten. Door op het label te klikken worden geïnteresseerden direct doorgestuurd naar de verkooppagina van jouw webshop. Hier kunnen ze het product kopen. Superinteressant dus om hiermee aan de slag te gaan, als de doelgroep van jouw bedrijf zich bevindt op Instagram. Let er wel op dat je gebruikmaakt van mooi beeldmateriaal, want zo trigger jij jouw volgers om een aankoop te verrichten.

Wat moet je doen?

Nu je weet wat Instagram Shopping is, snappen we dat je handen jeuken om hiermee aan de slag te gaan. Er zijn een paar dingen die je moet checken voordat je aan de slag kunt gaan. Zo is het belangrijk dat je beschikt over een bedrijfsprofiel op Instagram. Heb je dit nog niet? Klik dan op ‘instellingen’ en klik vervolgens onder het kopje ‘account’ op ‘overstappen op bedrijfsprofiel’. Daarnaast moet je bedrijfsprofiel gekoppeld zijn aan een Facebook-catalogus. Je kunt een catalogus maken en beheren in bedrijfsmanager van Facebook, via de platformen Shopify of BigCommerce, of rechtstreeks vanaf de Facebook-pagina van je bedrijf. Vervolgens koppel je jouw Facebookpagina aan je Instagramprofiel. Hierna controleert Instagram of jouw bedrijf goederen verkoopt die voldoen aan de verkopersovereenkomst en het handelsbeleid. Dit duurt doorgaans enkele dagen. Hierna kun je aan de slag gaan!

Taggen maar!

Als alle instellingen juist staan dan kun je écht aan de slag gaan met Instagram Shopping. Tijd dus om producten te taggen. Als je dit wilt doen dan moet je eerst een foto kiezen die je wilt plaatsen. Hierna klik je de producten aan die je wilt taggen. Vul vervolgens de naam in van het product en Instagram doorzoekt de catalogus. Is het gewenste product gevonden en gekoppeld aan de foto? Dan hoef je alleen nog maar op ‘klaar’ te klikken en de foto te delen.

Ga strategisch te werk

Nu je weet hoe Instagram Shopping werkt, hebben we tot slot nog een paar laatste tips om optimaal resultaat te behalen. Ga niet zomaar aan de slag, maar ga strategisch te werk. Zorg ervoor dat je met je beeldmateriaal een verhaal vertelt of mensen inspireert. Hier trek je de aandacht mee. Maak dus geen gebruik van saaie productafbeeldingen, maar zet je product centraal in een scène. Daarnaast is het een aanrader om de statistieken goed in de gaten te houden. Analytics van je berichten kun je per bericht zien. Ook zie je in de Facebook Bedrijfsmanager hoeveel van je producten uiteindelijk via Instagram Shopping zijn verkocht. Tevens raden we je aan om ten minste 9 Shopping-posts live te zetten. Als dat gelukt is, krijg je een extra ‘Shop’-tabblad op je profiel.

Aan de slag met Instagram Shopping

Zoals je hebt kunnen lezen biedt dit populaire social media platform een hoop kansen voor de e-commerce. Dit kan niet alleen via Instagram Shopping, maar ook dankzij Instagram Adverteren, oftewel het promoten van jouw bedrijf, merk of product via een advertentie. Wil je ook graag meer halen uit jouw Instagram account? Maar weet je niet goed hoe je dit het beste kunt aanpakken? Wij helpen je graag verder.

cta-employee-particles
Steven staat voor je klaar!
Hoor het van Steven

Last minute marketingtips voor de Paasdagen

Vorige blog

Het geheim achter een succesvol zakelijk social media account

Volgende blog
Wat is jouw potentieel?

Geen enkel bedrijf is hetzelfde, wat voor de één werkt hoeft niet per se een succes strategie voor de ander te betekenen. Wil je weten waar jouw kansen liggen? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.