Blog - 15 mei 2024

Google rolt AI Overviews (SGE) uit

Geschreven doorEva Onze ervaren Content Marketeer | Head of Content

Tijdens de conference Google I/O 2024, heeft Google aangekondigd dat ze AI Overviews (SGE) wereldwijd uitrollen. Met deze technologie zet Google een grote stap in de integratie van AI in hun zoekmachine. Volgens Google gaat het om één van de grootste updates in 25 jaar.

Waarom AI Overviews?

Het doel van AI Overviews is de gebruikers van Google zo snel mogelijk antwoorden te bieden op hun vragen, zonder dat ze minutenlang bezig zijn met het lezen van blogs. Hiervoor gebruikt Google Gemini, het AI-taalmodel om binnen enkele seconden het juiste antwoord te vinden op een vraag.

Wat kunnen we verwachten van AI Overviews?

AI Overviews worden in de zoekmachine gepresenteerd als samenvattingen bovenaan de zoekresultatenpagina. Deze AI-gegenereerde antwoorden bevatten uitgebreide informatie met bronvermeldingen, interactieve elementen zoals uitklapbare secties en integratie met andere Google-diensten zoals Maps en YouTube.

Onder de AI Overviews sectie vind je de overige zoekresultaten, op een manier zoals je dat nu ook gewend bent.

Wat zijn de voordelen van AI Overviews?

AI Overviews biedt veel voordelen voor mensen die zoeken in Google. Doordat er AI-genereeerde samenvattingen worden gepresenteerd, vind je als gebruiker eerder antwoord op je vraag.

Ben je toch op zoek naar wat meer verdieping? Doordat bronnen worden vermeld, weet je waar de informatie vandaan komt. Bovendien past de technologie zich aan op basis van je eerdere zoekopdrachten, waardoor de antwoorden steeds beter aansluiten bij jouw persoonlijke behoeften. Kortom, AI Overviews maakt het vinden van informatie sneller en eenvoudiger.

Toch raden we je aan om altijd kritisch te kijken naar het antwoord dat gegeven wordt. Hoewel AI Overviews veel voordelen biedt, is het belangrijk om te onthouden dat de technologie nog steeds gebaseerd is op algoritmen die soms fouten kunnen maken of niet alle nuances van een onderwerp kunnen begrijpen. Controleer daarom altijd de bronnen en raadpleeg eventueel meerdere bronnen om een volledig beeld te krijgen. Blijf zelf ook alert en gebruik je eigen oordeel bij het interpreteren van de informatie die je krijgt.

Wanneer wordt het uitgerold?

AI Overviews komt deze week beschikbaar voor mensen in de Verenigde Staten. Later volgen meer landen. Wanneer dit precies in Nederland gebeurt, is nog niet bekend.

Hoe speel je hierop in voor jouw website?

Er zijn meerdere manieren hoe je hierop kan inspelen als ondernemer. Hieronder geven we je een aantal tips.

1. Creëer content voor de gebruiker
Richt je op het maken van content die direct antwoord geeft op de vragen en behoeften van je doelgroep. Schrijf duidelijke, informatieve en waardevolle artikelen, blogs, en FAQ’s die makkelijk te begrijpen zijn. Dit vergroot de kans dat je content wordt opgepikt door AI Overviews en aan de gebruikers wordt getoond.

2. Blijf actueel
Houd je content up-to-date en relevant. AI Overviews geeft de voorkeur aan actuele en relevante informatie. Zorg ervoor dat je regelmatig je content bijwerkt en nieuwe, relevante informatie toevoegt.

3. Verbeter je online reputatie
Verzamel positieve reviews en testimonials van tevreden klanten. Een sterke online reputatie kan je helpen om meer zichtbaar te worden in zoekresultaten en AI Overviews. Actieve en positieve interactie met klanten op platforms zoals Google Mijn Bedrijf kan hierbij ook helpen.

4. Analyseer en optimaliseer
Gebruik tools zoals Google Analytics en Search Console om te zien welke content goed presteert en welke niet. Pas je strategie aan op basis van deze data om ervoor te zorgen dat je content aansluit bij de zoekopdrachten van je doelgroep en relevant blijft voor AI Overviews.

Ben jij klaar voor AI Overviews?

Door nu te investeren in hoogwaardige content en het verbeteren van je online reputatie, kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf goed gepositioneerd is om te profiteren van deze nieuwe zoekervaring. Blijf up-to-date met de laatste ontwikkelingen en pas je strategie aan om de voordelen van AI Overviews optimaal te benutten.

Heb je hier hulp bij nodig? Neem gerust contact op, onze SEO-specialisten en Content Marketeers helpen je graag verder!

De kracht van paid, owned en earned media in online marketing

Vorige blog

Effectief positioneren in de markt met het MDC-model

Volgende blog