Google heeft AI Overviews uitgerold in Nederland. De nieuwe Google-functie die AI-gegenereerde samenvattingen bovenaan de zoekresultaten plaatst is bedoeld om gebruikers snel en overzichtelijk informatie te bieden. De functie was al uitgerold in andere landen, maar nu dus ook in Nederland. Voor bedrijven betekent dit een verandering in hoe zichtbaarheid via Google Search werkt. We leggen je hier alles over uit en hoe je hierop in kan spelen.
Wat is AI Overviews?
In een eerder blog benoemden we al dat Google AI Overviews aankondigde tijdens de Google I/O 2024 conference. Nu is het moment dan ook hier, dat we in Nederland ook te maken krijgen met ‘één van de grootste Google-updates in 25 jaar’. Op dit moment is AI Overviews nog volop aan het testen en is de functie nog niet bij iedereen uitgerold.
Hoe ziet dit er in de praktijk uit?
Google AI Overviews veranderen de manier waarop zoekresultaten worden gepresenteerd. In plaats van uitsluitend klassieke blauwe links of SERP-features (zoals afbeeldingsblokken, “mensen vragen ook”, productresultaten, etc.), toont Google via AIO steeds vaker AI-gegenereerde samenvattingen bovenaan de pagina. Deze overviews verschijnen in verschillende vormen, afhankelijk van het zoektype en de context. De standaard Google zoekresultaten zullen door dit blok naar onderen geduwd worden.
Hierbij maken we een onderscheid tussen drie categorieën:
Informatieve AIO:
- Lijsten met bullet points.
- Bronvermelding onder de bulletpoints.
- Basis AIO – heel soortgelijk aan bestaande Featured Snippets.
- Bronvermelding onder het antwoord.
- Basis AIO + Stappenplan
- Bronvermelding boven het stappenplan, onder beschrijving.
- Pro / Con snippet
- Linkt niet naar bronnen.
- YouTube embeds
- Linkt naar YouTube filmpjes in combinatie met extra informatie over het gezochte onderwerp. Soms staan er nog extra bronnen bij de geschreven tekst.
Informatieve AIO’s verschijnen bij vragen zoals ‘Hoe zwaar is een olifant?’ of ‘Waarom doet mijn oor pijn?’ of ‘Hoe bouw ik een kledingkast?’
Commerciële AIO:
- Lijst met producten met Breakouts. Dit is een lijst met producten waarbij veel informatie wordt getoond: prijs, reviews, afbeelding en uitgebreide beschrijving.
- De afbeeldingen zijn links naar de site die het product verkoopt.
- Answer Box. Dit type verschijnt met name bij shorttail commerciële zoektermen zoals ‘Sportschoenen’. In de Answer Box staan links naar webshops, affiliates, forums en indien relevant extra informatie. In het voorbeeld van sportschoenen zijn er bijvoorbeeld links naar informatie over voetblessures.
- Elke box met informatie bevat een link naar de bron.
- Soms bevat de Answer Box ook afbeeldingen. Elke afbeelding is dan een link naar de bron.
Commerciële AIO’s kunnen zeer uitgebreid en wisselend zijn. Het valt lastig te voorspellen welk type snippet je zal krijgen. Sommige snippets drukken de normale resultaten volledig weg, anderen zijn juist kleiner.
Transactionele AIO’s:
- Gecombineerde Shopping Cards. Dit is een korte lijst met 6 producten van verschillende merchants. In elke snippet staat alleen de naam van de merchant, producttitel en prijs.
- Elk product is een link naar de merchant
- Product carousels. Spreekt aardig voor zich – een rij met producten met dezelfde informatie zoals de shoppings cards, maar dan met sfeerafbeeldingen erbij.
- Elk product is een link naar de merchant
- Product viewer. Een grote lijst met producten die de SERP overneemt. Soortgelijk aan bestaande shopping pagina op Google.
- Elk product is een link naar de merchant
Transactionele AIO’s verschijnen met name bij keywords met directe koopintentie. Bijvoorbeeld ‘Nike witte tennisschoenen kopen’
Wat is de impact van AI Overviews?
Op dit moment (juni 2025) verschilt het sterk per sector hoe vaak AIO’s worden weergegeven.
- Hoog AIO-gebruik: Gezondheid, zakelijk nieuws, informatieve content
- Laag AIO-gebruik: Auto’s, vastgoed, recepten/food.
Enkele opvallende statistieken van andere landen:
- Het gemiddelde vertoningspercentage van AIO’s ligt momenteel rond 6%, maar fluctueert sterk per maand en per branche.
- Desktop toont ca. 30% meer AIO’s dan mobiel.
- De meeste AIO’s verschijnen bij informatieve zoekopdrachten, terwijl commerciële of transactionele zoekwoorden vooralsnog minder vaak geraakt worden.
Dit heeft uiteraard impact op:
- De zichtbaarheid van je pagina’s in de organische zoekresultaten;
- De klikfrequentie (CTR) naar je website.
Wat de daadwerkelijke impact gaat zijn van AI Overviews is nog lastig te zeggen.
Hoe speel je hierop in?
In landen waar AIO al actief is, blijkt dat Google nog volop test en optimaliseert. Maar toch zijn er al wel punten waar je Maar natuurlijk wil je wel dat AI Overviews jouw website en content aanbeveelt. Daarom hebben we een aantal tips.
1. Creëer hoogwaardige, autoritatieve content
AI Overviews geven prioriteit aan content die voldoet aan de E-E-A-T-criteria: Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness.
- Experience draait om daadwerkelijke ervaring met het onderwerp. Dit kan gaan over hoe klanten een product of dienst hebben beleefd, maar ook over de gebruikservaring van de website zelf.
- Expertise verwijst naar aantoonbare vakkennis. Dit blijkt uit een professionele achtergrond, maar ook uit inhoudelijke diepgang en consistentie in de content.
- Authoritativeness heeft te maken met de mate van gezag die een website of auteur uitstraalt. Een belangrijk onderdeel hiervan is linkbuilding: hoe meer betrouwbare websites naar jouw pagina verwijzen, hoe sterker je autoriteit.
- Trustworthiness staat voor de betrouwbaarheid van je platform. Transparantie over de auteur, duidelijke contactinformatie en een veilige, goed functionerende website dragen hier allemaal aan bij.
2. Optimaliseer voor zoekintentie en lange zoekopdrachten
AI Overviews worden vaker getriggerd door specifieke, informatieve zoekopdrachten, zoals vragen die beginnen met “hoe”, “wat”, “waarom”, enzovoort. Om hierop in te spelen is het belangrijk om gebruik te maken van longtail zoekwoorden. Dit betekent dat je je moet richten op langere, specifieke zoektermen die de zoekintentie van gebruikers weerspiegelen. Een aantal tips:
- Beantwoord vragen direct en duidelijk: Begin je content met een helder antwoord op de hoofdvraag.
- Structuur je content logisch: Gebruik koppen en subkoppen om de informatie overzichtelijk te presenteren.
- Door content te creëren die nauw aansluit bij de zoekintentie, vergroot je de kans dat jouw pagina wordt opgenomen in een AI Overview.
3. Implementeer strucutred data (Schema Markup)
Structured data vergroot de kans dat je content als rich result wordt weergegeven, wat niet alleen de zichtbaarheid vergroot maar ook de doorklikratio positief beïnvloedt. Door je content op een gestructureerde manier aan te bieden, kun je inspelen op verschillende SERP-elementen die steeds prominenter worden binnen AI Overviews. Belangrijke schema’s om te overwegen zijn:
- FAQPage: geschikt voor pagina’s waarop veelgestelde vragen beantwoord worden. Hierdoor kun je opvallen met een uitklapbare FAQ-sectie direct in de zoekresultaten. Dit maakt het schema nog waardevoller voor zowel zoekmachines als gebruikers.
- HowTo: ideaal voor stapsgewijze handleidingen. Benoem niet alleen de stappen, maar voeg ook eventueel beschikbare afbeeldingen toe.
- Article: gebruik dit schema voor nieuwsartikelen, blogs en andere redactionele content. Door dit type schema toe te voegen, geef je Google signalen over het onderwerp, de publicatiedatum, de auteur en bijvoorbeeld de headline. Dit draagt bij aan je betrouwbaarheid en helpt bij het voldoen aan de Trustworthiness-criteria van E-E-A-T.
- Product: dit schema is handig voor webshops en productpagina’s. Je kunt hiermee informatie als prijs, beschikbaarheid, merk en reviews structureren. Zeker in combinatie met gebruikersbeoordelingen verhoogt dit niet alleen je zichtbaarheid, maar ook je autoriteit binnen competitieve zoekresultaten.
Het belangrijkste is dat de structured data aansluit op de inhoud van de pagina en technisch correct is geïmplementeerd.
Hulp nodig bij AI Overviews?
Ben je benieuwd wat de opkomst van AI Overviews betekent voor jouw website en contentstrategie? Of wil je eens vrijblijvend sparren over hoe je hierop kunt inspelen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze SEO-specialisten denken graag met je mee.