Blog - 04 februari 2019

Waarom je in 2024 niet om videomarketing heen kan

Geschreven doorEva Onze ervaren Content Marketeer | Head of Content

Video is steeds meer in opkomst. Videocontent blijft niet alleen langer hangen, mensen kijken over het algemeen ook liever naar een video dan dat ze tekst lezen. Wil jij je voor jouw organisatie ook bezighouden met videomarketing? Content marketeers Janneke en Eva vertellen je in deze blog hoe je goede videomarketing aanpakt én hoe je de plank volledig mis kunt slaan.

Waarom videomarketing?

Videomarketing is ook in 2024 van cruciaal belang voor bedrijven en merken om hun doelgroep effectief te bereiken. Zo’n video marketing strategie wordt aangedreven door verschillende factoren, waaronder de opkomst van platforms zoals YouTube Shorts, TikTok en Instagram Reels. Deze platforms hebben miljoenen actieve gebruikers en bieden bedrijven de kans om snel viraal te gaan en een groot publiek te bereiken. Door deze korte, pakkende video’s kunnen merken hun boodschap op een leuke en boeiende manier delen.

Een van de belangrijkste redenen waarom videomarketing cruciaal is, is het vermogen om de aandacht van de kijkers vast te grijpen en vast te houden. Bewegende beelden spreken nu eenmaal meer tot de verbeelding dan geschreven content of statische afbeeldingen.

Hoewel videomarketing duur lijkt, is het belangrijk op te merken dat het ook toegankelijk is voor kleine bedrijven en individuen. Met de opkomst van smartphones met krachtige camera’s en eenvoudig te gebruiken bewerkingssoftware kunnen zelfs beginners aantrekkelijke en boeiende video’s maken zonder enorme investeringen. Dit democratiseringseffect heeft videomarketing voor een breder publiek toegankelijk gemaakt.

Het belang van YouTube

YouTube is hét medium als het gaat om het bekijken van video’s. Als je dus wilt inzetten op videomarketing, zorg er dan voor dat jouw organisatie een YouTube kanaal heeft. Klinkt heel logisch, is het ook. Toch blijkt in de praktijk dat niet elke organisatie dit doet. Uit het Nationale Social Media Onderzoek 2019 blijkt dat er dagelijks zo’n 2.4 miljoen mensen gebruikmaken van YouTube. Dit is 11% meer dan vorig jaar. Hieruit kun je dus concluderen dat er steeds meer mensen kijken naar video’s. YouTube is dan ook een belangrijk medium om jouw content op te plaatsen. Mensen gaan via YouTube op zoek naar informatie die ze in de vorm van videocontent tot zich willen nemen. Zorg er dus voor dat jouw organisatie zichtbaar is op YouTube en tegemoetkomt aan de wensen van jouw doelgroep. Stap één is dan ook: maak een YouTube kanaal aan.

Wat wil je vertellen aan de kijker?

Oké, het YouTube kanaal is aangemaakt. Nu is het tijd om je kanaal te vullen met relevante content. Denk goed na over wat voor een videocontent je wilt maken en vooral wat het doel is van het maken van video’s. We zien steeds vaker dat mensen zomaar een video maken om het maken. Stel dus van tevoren goed een plan op. Bedenk je video marketing strategie. In een video neem je de kijker mee en vertel je een verhaal. Wat wil je vertellen aan de kijker? En past dit bij de organisatie? Zodra je dit allemaal op een rijtje hebt en uitgewerkt, kun je pas aan de slag gaan met het maken van een video.

Video marketing trends

Op het gebied van video marketing zijn er tegenwoordig heel veel ontwikkelingen. Eén van de ontwikkelingen waar we niet omheen kunnen zijn het maken van één-op-één video’s. Het direct aanspreken van de doelgroep, dat is wat de kijker wil. Je bouwt zo echt een relatie op met jouw doelgroep. Probeer het eens uit en stel de kijker ook in de video vragen om zo interactie uit te lokken op social media.

Micro-momenten

Een andere trend op het gebied van videomarketing dat zijn micro-momenten. In 2019 nemen micro-momenten de customer journey steeds meer over. Micro-momenten zijn de vluchtige momenten die mensen besteden aan het even checken van een bepaalde app of het snel zoeken op internet voor bepaalde informatie. Probeer dus te voorzien in de informatiebehoefte van jouw doelgroep met het maken van een video. Let er daarbij ook altijd op hoe je de video noemt. Maak gebruik van de tool Answerthepublic en je ziet precies waar jouw doelgroep naar op zoek is. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf dat tegels aanbiedt? Maak dan een video over hoe je het beste tegels kunt leggen. Verspreid dit op social media, zet het op je website en zorg ervoor dat je dit uploadt op je YouTube kanaal.

Onderscheid jezelf

Tegenwoordig zijn er veel meer organisaties die video’s maken. Maar hoe zorg je er nou voor dat jij onderscheidend bent met jouw videocontent? En, misschien nog wel belangrijker; hoe zorg je dat je nog geloofwaardig bent? Om geloofwaardige videocontent te creëren, zijn er een paar speerpunten die je als bedrijf in het vizier moet houden:

  • Zorg voor een duidelijke video die goed te verstaan is. Hoe meer ‘ruis’, hoe ongeloofwaardiger. Spreek duidelijk en gebruik eventueel ondertiteling.
  • Vertel een korte en bondige boodschap. Voorkom dat het een langdradig verhaal wordt.
  • Humor werkt, maar wel gedoseerd. Een lacherige boodschap wordt eerder weg geklikt.
  • Zoek de interactie. Een goede video zendt niet alleen, maar laat ook ruimte voor vragen en een kritische noot van de kijker.
  • Niet direct in de salesstand. Het is niet voor niets marketing, je wilt graag iets verkopen of aanprijzen. Bewaar deze boodschap wel liefst tot het laatst.

Pindakaas als beautyproduct?!

Geloofwaardigheid is dus een van de belangrijkste pijlers voor goede videocontent. Wanneer je alles aanpakt om online aan te prijzen of alleen maar denkt aan de winst, ga je al gauw de mist in. Een goed voorbeeld van hoe je de plank volledig mis kunt slaan, was kortgeleden te zien in het kritische televisieprogramma Rambam. Zoals je in een van onze eerdere blogs las, hebben influencers tegenwoordig grote invloed in marketingland. In deze aflevering werd influencers gevraagd de meest vreemde dingen te testen en online te promoten.
Pindakaas als beautyproduct was hierin een van de aan te prijzen producten. Diverse influencers (met 36.000 volgers niet de minste) vertelden schaamteloos dat pindakaas op hun gezicht zorgde voor een betere huid. Een wel heel diep verborgen beautygeheim, dat natuurlijk nooit bewezen is. Het enige feit was dat de influencers betaald kregen om dit te vertellen. Op dezelfde manier werd een doodgewoon energiedrankje dat enkel een vals etiket kreeg, in video’s aangeprezen als een extreem sterk energiedrankje uit Thailand. Allemaal voor een zakcentje van drieduizend euro voor de influencer.

Meer kritische kijkers

De website Marketingfacts zei het al, de aflevering van Rambam zorgde voor een flinke knauw aan het imago van influencers. Dat is niet het enige effect. Gevoed door dit soort onderzoeken, worden consumenten én potentiële klanten steeds kritischer op wat ze online te zien krijgen. Klopt de informatie? En welk achterliggend doel heeft deze video?

Zorg dus dat je een goed verhaal neerzet, waar een duidelijke strategie achter zit. Ga niet alleen voor de quick wins, maar kijk naar wat je in de toekomst met deze content wil. Kun je deze content met droge ogen vertellen? Sta je over vijf jaar nog steeds achter deze boodschap? En kun je daadwerkelijk verkopen waar je online reclame voor maakt?

Deze fouten ga jij niet meer maken

We hebben je verteld over de trends en ontwikkelingen van videomarketing. Voor de volledigheid zetten we nog even de meest gemaakte fouten in videomarketingland voor je op een rij:

  • Iedereen bereiken? Dat gaat nooit lukken! Baken dus je doelgroep af en bedenk vooraf waar je doelgroep op zit te wachten.
  • Strooien met informatie? Slecht idee! Maak liever keuzes. Wat wil je vertellen? Ga je voor naamsbekendheid (brand awareness) of ga je voor zoveel mogelijk downloads of verkoop van een product (conversie).
  • Niet verwijzen? Dat is een gemiste kans. Gebruik juist altijd annotaties. Dit zijn links of opmerkingen die je bij je video plaatst, deze kunnen verwijzen naar je website of socials. Navigeer je kijkers naar de juiste plaats om jouw doelen te bereiken.
  • Klaar na één video? Helaas. De eerste video is als het goed is het begin van een mooie afspeellijst namens jouw bedrijf. Zo klikken de kijkers lekker door.

Sterker nog, het filmpje is pas het begin. Je hebt de aandacht van de potentiële klant getrokken. Nu moeten jouw sales skills ervoor zorgen dat ze jouw diensten of producten daadwerkelijk gaan gebruiken. Dat is direct een extra motivatie om alleen informatie te delen, die je ook echt kunt waarmaken.

Schakel specialisten in

Er worden dus steeds meer video’s gemaakt voor marketingdoeleinden én er zijn meer kritische kijkers. Een goede marketingvideo is niet zomaar gemaakt, er zijn diverse valkuilen. Achter een goede videomarketing schuilt een secure werkwijze die vooraf moet worden uitgedacht. Wanneer je de juiste doelgroep wil aanspreken, zul je met een goede boodschap moeten komen die logisch in elkaar zit en geloofwaardigheid uitstraalt. Hier ligt een waterdichte marketingstrategie aan ten grondslag.

De belangrijkste tip is dan ook misschien wel om specialisten in te schakelen. Zeker wanneer je graag gebruik wilt maken van videomarketing, maar twijfelt aan je eigen vaardigheden. Specialisten nemen het werk graag voor je uit handen, voordat je zelf onnodig tijd verdoet aan een project waar je later niet tevreden over bent. Op zoek naar vakkundig advies over videomarketing en een video marketing bureau die vaker met dit bijltje heeftgehakt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Ondanks dat we zelf geen video marketing bureau zijn, hebben we wel korte lijntjes met een aantal partners.

cta-employee-particles
Eva staat voor je klaar!
Heb je een vraag?

De eerste keer als standhouder op de Webwinkel Vakdagen

Vorige blog

Traineeship volgen? Zo heeft Marthe het ervaren!

Volgende blog
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactformulier

Vul de onderstaande gegevens in én wij nemen binnen 3 werkdagen contact met je op.