Blog - 10 januari 2021

Wat je moet weten over SEO-linkbuilding voor 2021

Geschreven doorMarc Onze ervaren SEO Marketeer

Er wordt veel gesproken over links als een rankingfactor: Google heeft herhaaldelijk bevestigd dat links belangrijk zijn. Echter, de invulling hiervan is in de loop van de jaren veranderd. Waar eerst eindeloos spammen ervoor zal zorgen dat je wel hoog zou gaan ranken, is dit al lang niet meer het geval. De algehele SEO-trend geldt ook voor linkbuilding, het is steeds belangrijker om aan de wensen van de internetgebruiker te voldoen. Meer weten? Lees snel verder!

Google Penguin

De manier waarop we backlinks in zoekmachine optimalisatie gebruiken is voor altijd veranderd door de komst van eerste Google Penguin-update. Voor april 2012 kon men vrij gemakkelijk zijn organische positie kopen door steeds meer links toe te voegen. Een klein beetje van deze en een klein beetje van die links en je zou de positie op de eerste pagina kunnen behalen. Die tijd is allang voorbij. Het Google Penguin-spamfilter maakt nu deel uit van het kernalgoritme van Google.

Wat wordt er bedoeld met een backlink?

Met een backlink wordt bedoeld dat er een referentie van een externe website is naar je eigen website. Dit is iets anders dan de verschillende ‘outbound’ links van je eigen pagina. Haal ze dus niet door elkaar. Een backlink wordt ook wel een ‘inbound’ link genoemd. Met deze backlinks kan Google bepalen of een site populair of belangrijk is. Backlinks zijn dus essentieel om in organische posities van Google te verschijnen.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

  • Eén van Google’s belangrijkste rankingfactoren
  • Er wordt vertrouwen gecreëerd door links
  • Google heeft bevestigd dat het onnatuurlijk zou zijn om een website te vinden zonder backlinks

Zijn alle backlinks hetzelfde?

Het gezegde ‘hoe meer, hoe beter’ gaat niet op voor links. Tenminste: veel links zijn niet schadelijk, maar wel als je niet van tevoren goed checkt of het betrouwbare links zijn. Je kunt beter gaan voor een aantal kwalitatief goede links dan dat je gelinkt staat met allemaal spammy links. Let dus goed op welke links je gebruikt om je backlink profiel te creëren.

Hier zijn een aantal punten die meetellen bij je backlink profiel:

  • Is het een domein of een subdomein?
  • Het aantal links
  • De betrouwbaarheid van de link
  • Heeft de link veel autoriteit of niet?
  • Wat voor soort links zijn het? (Javascript, Follow, No Follow enz.)

Er kan heel wat tijd in gaan zitten om te begrijpen hoe het creëren van een goed backlink profiel precies werkt. Zou jij hulp willen bij het verbeteren van je SEO? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

cta-employee-particles
Marc staat voor je klaar!
Daag Marc uit!

Is linkbuilding nog steeds belangrijk in 2021?

Vorige blog

LinkedIn rolt swipe-up uit voor stories

Volgende blog
Wat is jouw potentieel?

Vul de onderstaande gegevens in en wij nemen contact met je op.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.