Blog - 20 augustus 2020

Haal het maximale uit jouw Ads budget

Geschreven doorWilco Onze ervaren Senior Advertising Marketeer | Head of Advertising

Wil jij bovenaan staan met jouw advertenties én het meeste uit jouw Ads-budget halen? Als je bezig gaat met Google Ads wil je natuurlijk zowel altijd zichtbaar zijn als het hoogste rendement behalen. In deze blog leggen we je uit hoe je dit het beste kan doen. Hoe kies je voor de juiste verdeling? En hoe zorg je ervoor dat Google het budget uitgeeft op het juiste moment en de juiste plaats? Lees snel verder!

Hoe werkt het Ads-budget?

In Google Ads wordt er gewerkt met een gemiddeld dagbudget; het gemiddelde bedrag dat per dag uitgegeven mag worden. Deze kosten kunnen verschillen per dag, met een maximum van het maandelijkse limiet. Hoe werkt dit precies? Op dagen dat een advertentie naar verwachting voor meer verkeer gaat zorgen, kan er tot twee keer het gemiddelde dagbudget worden besteed. Deze kosten worden gecompenseerd met de dagen die daarop volgen, door minder uit te geven. Google bepaalt op deze manier wanneer jouw advertentie meer biedt en wanneer minder. Het is dus belangrijk om een totaalbudget in te stellen, zodat er nooit meer besteedt wordt dan gewenst.

De juiste budget verdeling

De eerste en belangrijkste stap is de juiste Google Ads budgetverdeling. Om dit duidelijk te maken starten we met een simpel fictief voorbeeld:

We zien hier drie campagnes en om het makkelijk te houden gaan we er vanuit dat alle drie de campagnes hetzelfde type conversies opleveren en geen branding campagnes zijn. Wat meteen opvalt is dat twee campagnes beperkt zijn door budget en dat de eerste campagne budget over heeft. Die mag 3.000 euro per 30 dagen gebruiken, maar gebruikt maar 2.250 euro. Deze campagne zou voldoende hebben aan 75 euro per dag. Dus een eerste optimalisatieslag zou kunnen zijn om campagne 1 naar 75 euro per dag te zetten en de 25 euro die vrijgekomen is te verplaatsen naar een campagne met minder budget. Behalve dat je budget dan beter verdeeld is komt je dagbudget ook dichter bij de daadwerkelijk kosten.

Naast dat we kunnen kijken naar Adspend en ingesteld budget kunnen we ook kijken naar prestaties. Campagne 2 en 3 draaien een stuk betere kosten per conversie dan campagne 1. Waarom blijf je dan investeren in campagne 1? Het zou waarschijnlijk een stuk beter zijn als je meer budget gaat besteden aan ten minste campagne 2. Afhankelijk van het zoekvolume zou je wellicht 50 euro dagbudget op campagne 1 willen zetten en 100 op campagne 2. Dan haal je meer conversies uit hetzelfde budget. Wees dus altijd kritisch op je budget allocatie.

De performance planner

Soms is het lastig in te schatten wat het effect van een budgetverhoging is. Stel je voor dat we campagne 2 willen verhogen; met hoeveel budget willen we dit dan verhogen en wat krijgen we ervoor terug? Daar kan de performance planner bij helpen. In deze tool van Google kun je een voorspelling krijgen van de resultaten als je bijvoorbeeld je budget verhoogd. Je vindt deze planner in de Google Ads interface onder Tools & Instellingen en vervolgens Prestatieplanner. Op basis van die data kun je dan een weloverwogen keuze maken.

Budget uitgeven op de juiste plaats en moment

Elke euro kun je maar één keer uitgeven, toch zien we soms nog dat bedrijven onnodig budget uitgeven op verkeerde momenten. Daarom hier een aantal punten om scherp in de gaten te houden.

  • Moment

Mensen zoeken de hele dag in Google. Dat betekent alleen niet dat ze de hele dag bereid zijn om een aankoop te doen of te converteren. Je hebt bepaalde uren en dagen dat de koopbereidheid van de bezoeker hoger is. Is het dan nodig om de hele dag je budget uit te geven? Of kun je misschien op bepaalde momenten budget beter besparen en op een ander moment uitgeven? Maak een analyse van je resultaten per dag, dagdeel en uur en kijk waar voor jou de piek momenten zitten en waar je uitgeeft maar niks oplevert. Vervolgens kun je op basis daarvan ervoor kiezen om minder uit te geven op bepaalde momenten of juist meer.

  • Plaats

Wanneer je een webshop hebt zal je targeting waarschijnlijk op heel Nederland staan, misschien zelfs met Vlaanderen erbij. Het maakt immers niet uit waar je de producten heen moet sturen. De verzendkosten zijn toch gelijk, maar presteren alle regio’s ook hetzelfde? Het kan zomaar voorkomen dat je meeste kosten gaan naar de Randstad (daar is veel zoekvolume want er wonen veel mensen) maar je producten het beste verkopen in de buitengebieden, zoals Twente. Je webshop spreekt namelijk mensen in die regio meer aan en daar heb je minder last van lokale concurrenten. Waarom zou je dan nog budget uitgeven aan de Randstad? Ook hier moet je weer een goede analyse maken en kijken of je budget op de juiste plaats wordt uitgegeven.

  • Doelgroepen

Elk bedrijf heeft vaak wel een beeld van zijn ideale lead. ‘’Mannen tussen 20 en 40 jaar die van autosport houden’’. Waarom ga je dan budget uitgeven aan vrouwen? Of aan mensen van 65 jaar of ouder? Dat is toch helemaal niet je doelgroep? Dit kun je gewoon instellen in Google Ads. Je kunt op basis van demografische gegevens bepaalde doelgroepen uitsluiten of meer op bieden. Dan zet je dus weer je budget specifieker in.

Naast de demografische gegevens kun je ook in Google Ads targetten op basis van het interessegebied van je doelgroep. In het genoemde voorbeeld wil je dus waarschijnlijk meer gaan bieden wanneer iemand interesse heeft in autosport. Voeg zo’n doelgroep dus toe als groep, bekijk of die inderdaad beter scoort en maak daarna aanpassingen.

Tot slot kun je nog doelgroepen maken op basis van je website bezoek. De meeste Nederlanders gaan niet over één nacht ijs. Ze zoeken, kijken en vergelijken om dan uiteindelijke een beslissing te maken. Iemand die dus al een keer op je website is geweest en misschien al een keer een bestelling bij je heeft gedaan, kan dus extra interessant zijn. Wat daarom veel wordt gedaan is die groep toevoegen aan de Search Campagne en dan een bodverhoging meegeven. Maar waarom zou je daar niet een aparte campagne voor maken met een eigen budget? Wellicht dat je daar dan een stuk meer uit kunt halen. Daarnaast kun je dan subtiele verwijzingen maken in zowel de advertentie als landingspagina. ‘’Hallo, leuk dat je er weer bent!’’

Te veel werk? Gedeeld budget & Smart Bidding

Denk je bij het lezen van dit blog, wat een werk! Het kan makkelijker. Als je bereid bent om controle uit handen te geven kun je ervoor kiezen om te gaan werken met gedeelde budgetten in combinatie met automatische biedstrategieën. Google Ads gaat dan op basis van jouw campagne data het budget verdelen om je smartdoelen te bereiken. Nu kijken we opnieuw naar de eerder genoemde tabel: je kunt een gedeeld budget maken van 300 euro, zodat Google die zelf gaat verdelen over de campagnes 1, 2 en 3. Alle drie de campagnes kunnen dan budget uit dat potje halen om te besteden. Je hoeft dan zelf niet meer na te denken hoeveel budget er uitgegeven wordt per campagne. Alleen: als je dit potje instelt zonder Smart Bidding, gaat Google gewoon uitgeven op basis van wat het eerst triggert. Dus als campagne 1 aan begin van de dag veel kosten maakt, dan kan het zijn dat campagne 2 en 3 aankomen maar het potje al bijna leeg is. Je wilt dus aangeven waarop de machine het budget moet verdelen. Dit kan met een automatische portfolio biedstrategie. Als je die het doel geeft om zoveel mogelijk conversies te behalen. Dan zal hij het budget op basis van dat doel verdelen. De hiervoor genoemde handmatige stappen worden dan geautomatiseerd op basis van data.

Automatiseren of handmatig

Het verschilt enorm per casus wat beter werkt. We kunnen dus niet zeggen dat het één beter is dan het ander, maar het is wel een feit dat je gewoon goed moet kijken naar waaraan je budget uitgeeft. Of dat nu deels geautomatiseerd is of handmatig gaat. Je wilt namelijk zoveel mogelijk uit je Ads budget halen.

cta-employee-particles
Wilco staat voor je klaar!
Heb je een vraag?

Alle ins en outs van faceted navigation

Vorige blog

De mogelijkheden van Answer The Public

Volgende blog
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactformulier

Vul de onderstaande gegevens in én wij nemen contact met je op.