Blog - 16 mei 2024

Effectief positioneren in de markt met het MDC-model

Geschreven doorJolijn Onze ervaren Content Marketeer

Het MDC-model, ontwikkeld door Riezebos en Grinten, biedt een gestructureerde aanpak om je merk effectief te positioneren in de markt. Lees meer over wat het MDC-model inhoudt en hoe je het kunt toepassen in je marketingstrategieën met een focus op de M van merk, de D van doelgroep en de C van concurrenten.

Merk (M): het fundament van je positioneringsstrategie

Het eerste element van het MDC-model is de M van merk. Hierbij gaat het om de identiteit, waarden en belofte van je merk. Het is belangrijk om duidelijk te definiëren wat je merk uniek maakt en hoe je wilt worden waargenomen door je doelgroep. Om je merk effectief te positioneren, moet je met het volgende rekening houden:

 • Identiteit: het is belangrijk om je kernwaarden, missie en visie van je merk vast te stellen.
 • Uniekheid: onderscheid jezelf van concurrenten door te benadrukken wat jouw merk speciaal en uniek maakt.
 • Consistentie: zorg ervoor dat je merkidentiteit consistent wordt gecommuniceerd via alle kanalen die je toepast.

Door een sterk merk te creëren en dit te onderhouden, leg je een stevig fundament voor een succesvolle positionering.

Doelgroep (D): het begrijpen van je publiek

Het tweede element van het MDC-model is de D van doelgroep. Dit verwijst naar de mensen die je wilt bereiken en uiteindelijk beïnvloeden met je marketingboodschap. Het begrijpen van je doelgroep is hierbij van belang voor een effectieve positionering. Om je doelgroep te kunnen begrijpen, moet je met het volgende rekening houden:

 • Demografie: analyseer de kenmerken zoals leeftijd, geslacht, woonplaats en inkomen van je doelgroep.
 • Psychografie: achterhaal én begrijp de attitudes, interesses en levensstijlen van je doelgroep.
 • Behoeften: identificeer de behoeften, problemen en verlangens van je doelgroep. Daarna ga je na hoe jouw merk hierop kan inspelen.

Door je doelgroep goed te begrijpen, kun je gerichte marketingstrategieën ontwikkelen die echt resoneren.

Concurrenten (C): leren van de marktomgeving

Het derde element van het MDC-model is de C van concurrenten. Het is belangrijk om je concurrenten te begrijpen en ze te analyseren, want hiermee kun je je eigen positie in de markt versterken. Tijdens dit onderzoek moet je met het volgende rekening houden:

 • Concurrentieanalyse: onderzoek de sterke en zwakke punten van je concurrenten, maar ook de producten, prijsstelling, distributie en marketingstrategieën.
 • Unieke waardepropositie: identificeer hoe jouw merk zich kan onderscheiden van de concurrentie en communiceer dit duidelijk naar je doelgroep.
 • Kansen en bedreigingen: anticipeer op mogelijke kansen en bedreigingen die voortkomen uit de activiteiten van je concurrenten. Pas hier eventueel je strategie op aan.

Door te leren van je concurrenten, kun je je eigen positionering hierop aanpassen en verbeteren. Hierdoor behaal je een competitief voordeel in de markt.

Aanvullende tips voor een effectieve positionering van je merk

 • Luister naar je doelgroep: het begrijpen van je doelgroep is het allerbelangrijkste en gaat verder dan de demografische gegevens alleen. Analyseer hun feedback, observeer hun gedrag en neem hun behoeften en wensen serieus. Dit stelt je in staat om je positioneringsstrategie aan te passen op basis van waardevolle inzichten.
 • Focus op je eigen sterke punten: hoewel het belangrijk is om je concurrenten te analyseren, moet je niet vergeten te focussen op je sterke punten. Identificeer wat jouw merk uniek en van belang maakt en benadruk dit in je positioneringsstrategie.
 • Houd rekening met veranderingen in de markt: de markt is voortdurend in beweging. Het is dus belangrijk om hierin flexibel te zijn, je positioneringsstrategie regelmatig te evalueren en waar nodig aan te passen. Blijf op de hoogte van nieuwste trends, technologieën en ontwikkelingen in de markt en pas je strategie daarop aan.

Google rolt AI Overviews (SGE) uit

Vorige blog